Začína festival Istropolitana Projekt 2016

3.6.2016
Páčil sa vám článok?

(pr) Už tento týždeň spustí kultúrne leto v Bratislave 21. ročník medzinárodného festivalu divadelných vysokých škôl Istropolitana Projekt'16. Spolu s ním prichádza do hlavného mesta až niekoľko stoviek zahraničných hercov, režisérov a iných umeleckých nadšencov. V čase od 10. do 15. júna 2016 budete mať možnosť byť svedkami toho najlepšieho zo svetového umeleckého školstva aj vy!

"Tento rok je nám cťou opäť medzi nami privítať našich budúcich kolegov, nádejných mladých umelcov z celého sveta.  Každý deň môžeme byť divákmi jedinečných divadelných performancií, ktoré reflektujú neutíchajúci záujem realizovať svoje vlastné špecifické umelecké vízie a interpretácie. Každý tvorca vkladá do svojho diela kus seba, a tak spoločne tvoríme pestrofarebnú mozaiku rozličných kultúr, národností a mentalít," prezradila na úvod ambasádorka festivalu, Emília Vášáryová. 

V priebehu šiestich dní sa na doskách piatich bratislavských divadiel, predstaví osemnásť súborov mladých divadelných profesionálov so svojimi súťažnými inscenáciami. Festivalu sa zúčastnia študenti z rôznych európskych krajín, z Ázie a Ameriky.

„Všetky naše predstavenia boli doposiaľ vždy vypredané. V akúkoľvek hodinu praská kapacita hľadiska vo švíkoch, a práve to tí mladí potrebujú – ten obrovský neutíchajúci potlesk,“ poznamenala Svetlana Waradzinová, riaditeľka festivalu a vedúca Katedry divadelného manažmentu, ktorej študenti Istropolitana Projekt organizujú.

Na zasadnutiach dramaturgickej rady festivalu, ktorej členmi sú študenti a pedagógovia DF VŠMU, podliehalo konštruktívnej kritike okolo päťdesiat prihlásených inscenácií. „Rozhodujúcu úlohu pri ich výbere zohrávala originalita interpretácie témy, hereckých prejavov a hlavne inovatívnosť vizuálneho spracovania, ktoré zabezpečí umelecký zážitok z predstavenia aj divákom, ktorí nerozumejú cudziemu jazyku,“ podotkla členka dramaturgickej rady, Veronika Ludrovská.

Z tých najexotickejších krajín, ktoré vďaka Istropolitana Projektu zavítajú na Slovensko, sú určite India, Hong Kong, Izrael, Mexiko a Indonézia,. Nesmú však chýbať ani naši českí a poľskí susedia, Nemecko, Taliansko či Španielsko, ktorí sú jej pravidelnými účastníkmi.

Festival sa oficiálne začne otváracím ceremoniálom, ktorý spustí súťažný program. Ako prvý vystúpi divadelný súbor z Chorvátska už tento piatok o 14:00 v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Študenti však vyjdú nie len na javiská, ale aj do ulíc hlavného mesta. ,,Hromadný 90-minútový sprievod, zobrazí cestu hercov od ich počiatočného nadšenia z budovania si sľubnej kariéry, až po sklamanie z toho, že vážené herecké umenie je len relatívny pojem a nie je také honosné, ako sa spočiatku zdalo. Zobrazenie zmanipulovaného kastingu pred budovou SND o 18:00 odštartuje cestu plnú útrap, ktorej konečnou zastávkou je Divadlo Lab, kde herci upísaní diablovi - manažérovi skončia v reklame, “ dodala PR manažérka festivalu Barbora Bakošová.

Istropolitana Projekt tento rok obsadí 5 najnavštevovanejších bratislavských divadiel, ktorými sú Štúdio SND, Malá scéna STU, Divadlo Astorka Korzo ´90, Mestské divadlo P.O. Hviezdoslava a domovská scéna DF VŠMU – Divadlo Lab.

Tohtoročný sprievodný program obohatia takisto tvorivé dielne FabrikArt, kde si rodičia s deťmi, ale aj všetci okoloidúci, budú môcť vyrobiť čokoľvek od pohľadníc, cez náramky, až po bábky, samozrejme, zadarmo. Neodmysliteľnou súčasťou sprievodného programu festivalu je VŠMU EU Stage, ktorý dodá umeleckú atmosféru Hviezdoslavovmu námestiu v podobe koncertov, premietaní, tanečných vystúpení či diskusií, do ktorých sa môžete sami zapojiť. Na stagei sa okrem iných odprezentujú aj študenti VŠMU s predstavením Talk to me, ktoré bolo absolútnym víťazom predchádzajúceho ročníka Istropolitana Projektu.

Viac informácií o festivale nájdete na webovej adrese www.istropolitanaproject.sk, Facebookovej fanpage Istropolitana Projekt a v rovnomennej mobilnej aplikácii.

 

Páčil sa vám článok?