Sobota v znamení fašiangových osláv

12.2.2016
0
Sobota v znamení fašiangových osláv - fasiangy1
Páčil sa vám článok?

V utorok 9. februára sa končí fašiang, teda obdobie zábav, bálov, plesov, svadieb a zabíjačiek. V Popolcovú stredu sa začína obdobie 40-dňového pôstu pre Veľkou nocou. V poslednú fašiangovú sobotu to však v Bratislave žilo fašiangovou zábavou.

Zabíjačka bola v Ružinove aj v Petržalke, zabávali sa aj vo Vajnoroch, celodenná fašiangová slávnosť spojená so zabíjačkou bola v Starom Meste.

Ružinovčania robia fašiangovú zabíjačku už tradične v Parku Andreja Hlinku. Aj tento rok tu súťažili vo varení zabíjačkovej kapustovej polievky. Vajnory ako „najkrajšia dedina v meste“ udržujú ľudové tradície dlhé roky, medzi ne patria aj fašiangové slávnosti. Tento rok sa však Vajnorčania prišli predstaviť aj do centra mesta. Na Hviezdoslavovom námestí to v sobotu žilo fašiangami po celý deň.

Začali to o 10.00 h deti z Rodiného centra Prešporkovo a žiaci staromestských základných a materských škôl, ktorí si prišli zaspievať a zatancovať vo fašiangovom sprievode historickým centrom mesta. V Zichyho paláci pre nich mestská časť pripravila zábavné predpoludnie, nechýbal teplý čaj a šišky s lekvárom.

Na Hviezdoslavovom námestí reštaurácia Zylinder po celý deň ponúkala zabíjačkové špeciality, trhovníci predávali šišky a fánky. Pravú fašiangovú atmosféru znásobili členovia Vajnorského okrášľovacieho spolku, ktorí v maskách do centra pricestovali električkou. Na záver Staromestských fašiangov vystúpila dychová hudba Spojár, ktorá aspoň symbolicky pochovala fašiangovú basu.

„Nádherné slnečné počasie v sobotu prilákalo na promenádu na Hviezdoslavovom námestí tisícky Staromešťanov a návštevníkov Starého Mesta. Každému sa určite páčilo a som rád, že sme založili novú tradíciu fašiangových slávností v centre mesta. Po minulé roky každý fašiangoval po svojom a v inom termíne, teraz sme spojili sily a spoločne s partnermi sme pripravili fašiangový program na celý deň,“ uviedol starosta Starého Mesta Radoslav Števčík s tým, že na budúci rok to bude ešte lepšie.

(brn)


Bratislavčania si cez víkend pripomenuli, ako sa počas fašiangov kedysi bavilo.
Foto: Filip Malý

Páčil sa vám článok?