Žiaci z Gymnázia Matky Alexie najlepšie poznajú Bratislavu

2.2.2016
0
Žiaci z gymnázia matky alexie najlepšie poznajú bratislavu - poznas_bratislavu
Páčil sa vám článok?

Počas uplynulého víkendu sa na veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour v bratislavskej Inchebe uskutočnilo finále súťaže dvojíc žiakov základných a stredných škôl hlavného mesta pod názvom Poznáš Bratislavu?

Miriam Važanová so Simonou Kamhalovou z Gymnázia Matky Alexie zvíťazili v kategórii mladších žiakov pred bratmi Matejom a Tomášom Rochovcami zo Spojenej školy Svätej Rodiny na Gercenovej ul. Tretí boli súrodenci Janka a Ivan Verešovci (ZŠ, Hlboká). Na prvú otázku Na akej ulici pri Michalskej bráne býval v minulosti mestský kat? nikto z nich nevedel odpoveď, ale potom v ďalších 20 obrazových alebo textových otázkach už preukázali svoje dobré vedomosti.

Tie mali najväčšie aj starší žiaci z rovnakej víťaznej školy a to dokonca v dvojnásobnom úspešnom zastúpení. O konečnom poradí sa však muselo rozhodnúť doplňujúcimi otázkami, keďže obidve dvojice dosiahli zhodný počet 18 bodov. Tesným víťazom sa stali Gabika Sedmáková a Ondrej Matulík pred chlapčenským duom Marek Jakubovič a Ján Čapčík (všetci z Gymnázia matky Alexie). Na treťom mieste skončil Jakub Matlovič s Luanom Kahilim (Gymnázium Ladislava Sáru).

Všetci finalisti sa potešili vecným cenám z vydavateľstva Dajama, ktoré hru s uvedeným názvom vydalo koncom minulého roka. Súťaž na veľtržnom pódiu v hale B2 zaujala aj mnohých dospelých návštevníkov, ktorí si v duchu porovnávali svoje vedomosti z histórie a súčasnosti hlavného mesta. Podľa Daniela Kollára z uvedeného vydavateľstva finále predchádzalo základné kolo súťaže mladších a starších žiakov, ktoré bolo v polovici januára na Gymnáziu Ladislava Sáru.

"O tejto hre sme informovali všetky základné a stredné školy v Bratislave a pozvali ich reprezentantov na základné kolo. Prvé tri páry z oboch kategórií postúpili do finále. Táto vedomostno-náučná hra aj zábavnou formou prezentuje zaujímavosti nášho hlavného mesta z viacerých hľadísk," uviedol pre TASR Daniel Kollár.

Podľa neho je to vlastne aj prechádzka Bratislavou a hra spôsobuje aj zábavu. Avšak nie vždy vyhrá najmúdrejší. Môže sa stať, že vyhrá aj menej múdry, ak má veľa šťastia alebo získa bonusové otázky, ktoré ho rýchlejšie privedú do cieľa.

"Veľmi sme boli prekvapení vedomosťami detí o hlavnom meste. Mnohé ich mali nadpriemerné. Dokonca sme v základnom kole mali aj súťažiacich, ktorí nezaváhali ani pri jednej otázke a suverénne zodpovedali všetkých 30," dodal Kollár.

Poznáš Bratislavu? obsahuje dva hracie plány. Bratislava pre malých je pre deti od 7 do 12 rokov, kde sú kartičky s otázkami a fotohádankami o histórii a súčasnosti Bratislavy. Väčší druhý hrací plán pre staršie deti a dospelých je postavený na 480 otázkach. Obsahuje kartičky s otázkami a fotohádankami o prírode, histórii, kultúre, umení, osobnostiach a zaujímavostiach mesta. Táto spoločenská hra ponúka poučenie i zábavu pre zvedavých. Vychádza z Bratislavského hradu a Podhradia, trasou po meste sa vracia do cieľa v centre. Víťazom sa stane ten, kto ju prejde najrýchlejšie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?