Vera Drake: Jedna žena a dve tváre

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dve tváre Very Drake, nie je len o tom, že „keď nevládzete svoje deti uživiť, nemôžete ich mať radi.“ Vera Drake pomáha ženám oslobodiť sa od neželaného tehotenstva. Medzi jej pacientkami sú ženy znásilnené, zneužité, chudobné obete despotických manželov s početným potomstvom, jedným slovom, ženy veľmi nešťastné. A Vera Drake im pomáha. Lenže to čo ona nazýva pomocou, litera zákona označuje za zločin proti životu a zdraviu.

Šťastná rodina Very Drake sa tak náhle ocitá v konfrontácii s tvrdou realitou a až v tejto konfrontácii sa ukáže kto ako miluje, kto komu verí, kto si koho váži a najmä - kto komu pomôže. To, čo nepreverili ani vojnové časy, vystaví náročnej skúške práve odhalenie Very Drake a jej činov.

Film režiséra Mike Legha je pre diváka o to bohatší, že sa len pýta. Neodpovedá, nemoralizuje.Pýta sa však na toľko zásadných otázok a tém, že by na ne nemohla odpovedať ani jedna týždenná konferencia tých najpovolanejších, nieto ešte dôverný dialóg pri pohári vína. Divák teda zostáva s otázkami aj s odpoveďami celkom sám. Aj v tom vidím veľké plus filmu. To najväčšie súzvučí s ocenením hlavnej predstaviteľky Very Drake Imeldy Staunton na MFF v Benátkach 2004 za najlepší herecký výkon a jej nomináciou na Oscara a na Zlatý Glóbus. Imelda Staunton hrá Veru Drake s takou pokorou voči svojej postave, že v jej žilách priam zákonite začne kolovať krv samotnej Very a herečka už nemusí hrať. Stáva sa pani Drake, ženou ochotnou pomáhať za každých okolností, lebo to je zmysel jej života, ženou láskavou, usmiatou a šťastnou. A vo chvíli konfrontácie so súdnictvom aj ženou zúfalou, zrútenou a beznádejne nešťastnou. Niet sa čo čudovať, že film získal aj Európsku filmovú cenu, cenu Bafta za réžiu, kostýmy a - najlepšiu herečku. Na Oscara je okrem ženského hereckého výkonu nominovaný aj za najlepšiu réžiu a najlepší scenár. To ešte nemusí nič znamenať. Keď si však pozriete Veru Drake - ženu dvoch tvárí, možno aj vy budete chcieť film nominovať na niektorú cenu. Napríklad na cenu ako zaujať diváka. A prinútiť ho trochu popremýšľať.

Páčil sa vám článok?