Spomienka na sviečkovú demonštráciu

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Od pamätnej sviečkovej demonštrácie v piatok 25. marca 1988 na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí uplynulo celých trinásť rokov. Táto udalosť, ktorú dnes v kalendári pripomína Deň zápasu za ľudské práva, bola prvou reálnou predzvesťou blížiaceho sa pádu „železnej opony“ a komunistického režimu v bývalom Československu.

Podobne ako vlani, aj v tomto roku sa výročie sviečkovej demonštrácie rozhodla pripomenúť samospráva mestskej časti Bratislava - Staré Mesto. Starosta Andrej Ďurkovský pozýva všetkých ľudí dobrej vôle v nedeľu 25. marca na spomienkovú bohoslužbu, ktorá sa od 16.00 h uskutoční v Kostole Nanebovzatia Panny Márie - Notre Dame. Po bohoslužbe, približne o 16.45 h, bude pri pamätnom kameni sviečkovej manifestácie zapálenie sviečok a modlitba sv. ruženca.

Pamätný kameň, do ktorého sú vytesané verše básnika Milana Rúfusa, odhalili pred rokom z iniciatívy samosprávy Starého Mesta v blízkosti miesta na Hviezdoslavovom námestí, kde sa v roku 1988 zišli stovky veriacich v modlitbe nielen za náboženskú slobodu, ale za základné ľudské práva pre všetkých občanov vtedajšieho Československa.

(miv)

Páčil sa vám článok?