Biodiverzita - pohľad na pestrosť života

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Totálne nezvyčajné skĺbenie profesionálneho umeleckého pohľadu a dlhodobej vedeckej práce poznačuje novú expozíciu Slovenského národného múzea s názvom Biodiverzita.

Neveľká expozícia je dokonalou výpoveďou o pestrosti foriem života na zemi, ale aj o práci Prírodovedného múzea SNM. „V múzeu musí práca stáť na kontinuite generácií,“ hovorí jeho riaditeľ Milan Rybecký a dodáva, že pri koncipovaní expozície túto kontinuitu spojili mladosťou, ktorá dodáva estetický náboj výsledkom viac ako dvadsaťročnej zberateľskej práce. Exponáty napriek ich vedeckej cene a zmyslu sú usporiadané na múzeum nezvyklým spôsobom. Študenti najvyšších ročníkov akadémie výtvarných umení, ktorí expozíciu aranžovali, po pol roku práce dosiahli efekt podobný efektu washingtonského Smithsonianskeho múzea - návštevník nemá pocit, že si prezerá strohý vedecký katalóg. K tomu prispelo aj použitie diorám, ktoré možno budú bigotní vedci pokladať za neprimerané - ale exponáty vystavené za sklom s majstrovsky namaľovaným pozadím od akademického maliara Stanislava Lajdu naozaj vyvolávajú pocit reality a priestoru.

Výstava má mnoho naj. Sú tu napríklad zástupcovia hmyzu až z opačnej strany zemegule, z ostrovov uprostred indo-pacifickej oblasti, je tu nesmierne cenný originálny nosoroží roh, nočné motýle veľké zo dvadsať centimetrov a kolibrík dlhý tri, perlorodky, ale aj nádherné a prudko jedovaté ulitníky, homôlky sieťované, či najväčší orech na svete (zo seychelskej palmy). Expozíciu stále dotvárajú, aby hostia, najmä deti, získali verný obraz o rôznorodosti života - v súčasnosti pre ne dokončujú počítačové programy, ktoré ich hravou formou budú učiť v miestnosti zvanej Objavovňa. Deti sa zatiaľ na expozícii podpisujú typicky slovenským spôsobom - odtŕhajú písmenká, ktoré označujú exponáty vo vitrínach.

Páčil sa vám článok?