O osude vykopávok sa rozhodne v apríli

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Začiatkom apríla by mal magistrát mesta Bratislava rozhodnúť o tom, či sprístupní základy obytného domu z druhej polovice 13. storočia, ktoré objavili archeológovia pri rekonštrukcii Hlavného námestia. Uviedol to Karel Prášek z Krajského pamiatkového úradu v Bratislave.

Projekt obnovy a sprístupnenia základov majú na starosti architekti Otto Grossmann, Juraj Šimek a maliar Marián Prešnajder. Kamenné múry plánujú obetónovať, postaviť nad ne strop, prípadne postaviť sklený objekt s otvormi. Náklady na projekt nevedel Prášek presne vyčísliť, podľa jeho slov to bude niekoľko stotisíc korún. Kompetentní už niekoľko mesiacov diskutujú o tom, či sú nálezy zaujímavé aj pre verejnosť.

Podľa Práška architektonické riešenie objektu musí byť správne skombinované s druhou fázou obnovy námestia, ktorá sa zameria najmä na osvetlenie radnice a osvetlenie domov na námestí. S prvou fázou, najmä s vydláždením priestoru, pamiatkari spokojní nie sú. Pôsobí podľa nich príliš sterilne. „Musí sa rozhodnúť, aká veľká tabuľa bude k objektu vsadená, z akého kameňa, ako sa objekt priestorovo a podlahovo vyrieši a najmä, ako ho predstaviť ľuďom, aby mu rozumeli a aby to námestiu pomohlo. Väčšina ľudí totiž cez neho len prejde bez zastavenia,“ dodal Prášek.

Ako po archeologickom objave povedal riaditeľ Mestského ústavu na obnovu pamiatok Ivo Štassel, objekt má nesmiernu hodnotu a veľký historický význam. „Pôvodný obytný dom bol postavený ešte predtým, ako boli mestu v roku 1291 udelené privilégiá,“ povedal Štassel. Ako dodal, pri výskume boli okrem kamenných múrov objavené aj dve stredoveké a jedna baroková kanalizácia, ktoré sa tiahli od fontány na Františkánskom námestí a smerovali do zberača pri bývalej Rybárskej bráne.

„Pri Rolandovej fontáne sme objavili základy barokovej strážnice. Mala arkádové oblúky a každý deň na nej stála mestská stráž so zbraňami. Jej obraz sa objavuje na rytinách z 19. storočia, jej zameranie však pochádza už zo storočia osemnásteho,“ uviedol Štassel. Súčasťou archeologického nálezu sú aj zvyšky chyží a pecí z čias Keltov, rôzne črepiny, bronzový článok opaska či minca. K najmladším nálezom patria predmety z obdobia čistenia mesta po druhej svetovej vojne. V zasypaných jamách sa našli napríklad plynové masky či tabuľa s textom Námestie Adolfa Hitlera.

Páčil sa vám článok?