Budovu múzea čaká generálna rekonštrukcia

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Takmer nepozorovane sa v roku 2003 začala opravou strechy rekonštrukcia budovy Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží, čím sa do sucha a bezpečia dostal depozit s asi dvoma miliónmi prírodovedných exemplárov.

Napriek tomu, že rekonštrukcia strechy a podstrešia stála 22 miliónov, je to len zlomok z toho, čo múzeum potrebuje, aby sa odstránili tie najväčšie neduhy. Podľa riaditeľa Petra Marákyho to nie je prasknutá základová doska, pretože oproti pôvodným predpokladom presné merania v priebehu pätnástich rokov potvrdili, že budova neklesá, ale fasáda, okná a dvere. Fasáda sa stala obeťou prudkého presadzovania moderny v osemdesiatych rokoch, keď celú omietku z prírodného materiálu natreli syntetickým náterom, ktorý uzavrel jej póry. Medzi murivom a tehlami sa usadzuje voda, za mrazu praská a dnes je poškodená celá vonkajšia omietka.

Rekonštrukcia však nebude znamenať zmenu vzhľadu múzea. Zástupca riaditeľa pre technický rozvoj Benjamín Baráth uisťuje, že okná aj dvere budú z dreva, budú rešpektovať pôvodný tvar, veď ide o národnú kultúrnu pamiatku, zároveň však zvýšia bezpečnosť budovy a zabránia prenikaniu hluku. Druhou veľkou bolesťou budovy sú inštalácie, mnohé z nich pôvodné ešte z dvadsiatych rokov minulého storočia.

V rámci rekonštrukcie, ktorej úplné ukončenie možno očakávať až po roku 2010, sa zrejme verejnosti sprístupnia dve podlažia slabo využitých suterénov. Okrem iného by tam mohla byť pasáž, v ktorej by turisti mohli nájsť predajničky so suvenírmi, mapami a podobným sortimentom, informačné stredisko, malé občerstvenie a ďalšie služby korešpondujúce s múzejnou činnosťou.

Na štart rekonštrukcie prispelo ministerstvo kultúry, ktoré dalo prísľub dotovať aj projektovú dokumentáciu. Podľa B. Barátha chce múzeum dokonalý projekt, a preto tomu bude venovať celý tento rok. Potom by sa mala uskutočniť verejná súťaž a zároveň sa budú hľadať prostriedky. Okrem subvencie od zriaďovateľa je možné, že budú čerpať i zo štrukturálnych fondov.

Páčil sa vám článok?