Bratislavské bály pred storočím

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ako vyzerali slávne bratislavské bály pred zhruba sto rokmi? Ako uvádzajú historické pramene, mali jedinečnú a nezabudnuteľnú atmosféru. Vyhľadávali ich nielen miestni občania, ale aj hostia zo široka–ďaleka, vrátane návštevníkov z Viedne či Budapešti. Aj keď mali isté spoločné znaky, neexistoval jednotný plesový „model“. Spoločné mali: reprezentatívne a slávnostne vyzdobené priestory, kvalitnú hudbu, tanec, zábavu. Charakteristické bolo nespočetné množstvo veseliacich sa hostí.

Bratislavské bály vraj boli všetkým možným, len nie komornou zábavou. Počet účastníkov dosahoval niekoľko stoviek, často viac ako tisícku. Na plese železničiarov v roku 1909 úvodnú štvorylku predtancovalo takmer sto tanečných párov. Na tú dobu nič nezvyčajné. Veď na plese práčok v tom istom roku bolo dokonca 300 predtanečníkov! Na podujatiach Toldyho kruhu (1890) či na plese vinohradníkov (1901) predtancovalo po 120 dvojíc.

Na plese živnostníkov (1910) uvádzajú pramene vyše 400 hostí a na plese speváckych spolkov ešte viac. Miestne kvetinárstvo dokonca venovalo dámam „grátis“ vyše 300 ruží. Nuž, a pozrime sa, ako opisujú pramene dianie na prvom plese záchrancov v roku 1902 v priestoroch Bellevue: ,,Už pred deviatou večer sa plnili miestnosti. Maska na maske, mnoho pánov vo frakoch a uniformách, takže sieň a jej okolie podobali sa opravdickému karnevalu. Celkový dojem, ktorý robili veľkolepo ozdobené miestnosti, bol čarovný. Zastúpené bolo mesto, vojsko i aristokracia v plnom počte. Prítomných bolo asi 1300 osôb.“ (J. Malárik) . Ten istý autor potvrdzuje silu tradície, keď bál záchrancov opisuje v roku 1920: ,,Už o desiatej hodine nedalo sa v miestnostiach skoro ani pohybovať a príval nemal konca až do ranných hodín.“

Plesy sa zvyčajne konali v najväčších bratislavských podnikoch. Pred prvou svetovou vojnou bol najreprezentatívnejší, a preto i najvyhľadávanejší Bellevue, v miestach dnešnej Sokolovne.

Plesy sa konali aj v Albrechtovej záhrade, Pálffyho sálach, v kaviarňach Štefánia a Berlin, v priestoroch Robotníckeho domu, Občianskej strelnice, Mestského pivovaru. V novinách sa už okolo roku 1918 ako obľúbené miesto pre bály objavuje aj hotel Carlton.

Časom niektoré zo spomínaných zariadení zmizli a nahradili ich modernejšie budovy. Ide hlavne o Redutu, dokončenú v roku 1913, Vládnu budovu na dnešnej Gondovej ulici, Au-café na pravom brehu Dunaja. Koncom 20. rokov pribudla nová a veľká kaviareň Múzeum a o niekoľko rokov neskôr Tatra.

Páčil sa vám článok?