Na rekordnej výstave o Thébach posledná prednáška

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Posledná prednáška počas rekordne navštevovanej výstavy Théby Mesto bohov a faraónov sa uskutoční v stredu 13. augusta o 15. hodine.

V priestoroch Výstavného pavilónu Podhradie na Žižkovej ulici v Bratislave bude o aktuálnych výskumoch Českého egyptologického ústavu v Egypte prednášať prof. Ladislav Bareš z Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe. Vstup na prednášku je voľný.

Výstavu Slovenského národného múzea (SNM) - Historického múzea videlo už takmer 30.000 návštevníkov a chýli sa k svojmu koncu. Tí, ktorí ešte chcú spoznať tajomstvá i každodenné príbehy jedného z bývalých egyptských politických a spoločenských centier, majú možnosť už len do 3. septembra. SNM pripravuje v deň derniéry špeciálne podujatie, na ktorom divadelno-kaskadérska spoločnosť Tostabur predstaví staroegyptské bojové umenie v programe Chopeš – meč faraónov.

Výstava o Thébach je zaujímavá nielen vzácnymi originálnymi zbierkovými predmetmi, ale aj inštaláciou podľa chronologického vývoja mesta. Každá z miestností predstavuje jedno špecifické obdobie jeho zmien. Priestory štylizované ako hrobky tvoria akýsi labyrint. Prechádzkou po výstave návštevník spoznáva tajomstvá starovekého Egypta a zároveň na vlastnej koži zažíva pocit v stiesnených priestoroch hrobky.

Výstavný projekt autorsky pripravili Pavel Onderka (Národní muzeum Praha) a Jana Mynářová (Český egyptologický ústav FF UK Praha). Je výsledkom spolupráce múzeí z troch štátov. Exponáty pochádzajú z českých múzeí – Národného múzea - Náprstkovho múzea ázijských, afrických a amerických kultúr, Mestského múzea v Moravskej Třebovej, Štátneho zámku Kynžvart a pražskej Národnej galérie. Svojimi najvzácnejšími zbierkovými predmetmi zo starovekého Egypta prispeli aj slovenské múzeá - Archeologické a Prírodovedné múzeá SNM a Múzeum mesta Bratislavy. Jedinečné exponáty zapožičali aj dve múzeá z Nemecka – Muzeum Agust Kestner v Hannoveri a Egyptské múzeum Univerzity v Lipsku.

Výstava prišla do Bratislavy z Českej republiky, kde bola realizovaná v Národnom múzeu – Náprstkovom múzeu ázijských, afrických a amerických kultúr. Bratislavská inštalácia je odlišná zásluhou architektonického riešenia Samuela Riháka, výtvarno-priestorového riešenia Mareka Mrázika a grafického návrhu Jara Zacka (všetci zo štúdia Triad). Z Bratislavy budú zbierky putovať späť do depozitov svojich domovských múzeí.

Informácie poskytla Markéta Plichtová zo SNM.

(tasr)

Páčil sa vám článok?