Aktivisti žiadajú o lepšiu ochranu pamiatok

7.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na ubúdanie kultúrno-historických objektov a súborov upozorňuje v otvorenom liste ministra kultúry SR občianska iniciatíva Bratislava otvorene.

"Každé zmäkčovanie režimu ochrany či zmenšovanie územia chránených súborov je nelogické a vo svojich dôsledkoch nekultúrne a protispoločenské," uvádza v liste, ktorý poskytli iniciátori Ľubica Trubíniová, Katarína Šimončičová a Mikuláš Huba.

Podľa nich sa pri radikálnom zmenšení pamiatkovej zóny v Bratislave aj na iných miestach Slovenska argumentovalo, že hustota pamiatkových objektov nedosahovala takú koncentráciu, aby ich bolo potrebné chrániť v podobe pamiatkových zón. Paragraf 17 pamiatkového zákona hovorí, že pamiatková zóna je územie s historickým sídelným usporiadaním, územie kultúrnej krajiny s pamiatkovými hodnotami alebo územie s archeologickými nálezmi a náleziskami, ktoré možno topograficky vymedziť. Nie je tam zmienka o pamiatkových objektoch či zapísaných do zoznamu pamiatok, ani o ich koncentrácii. Z toho vyplýva, že podmienkou na ochranu pamiatkovej zóny či inej pamiatkovej hodnoty nie je výskyt či hustota pamiatkových objektov.

OI v liste uvádza, že pre radikálnu redukciu pamiatkových zón, ktorú pred časom navrhol Pamiatkový úrad SR a o ktorej bez náležitej diskusie rozhodol bývalý minister kultúry František Tóth, boli iné dôvody. Napríklad, že štátna pamiatková starostlivosť nemá dostatočné kapacity, a teda ani záujem pamiatkové zóny chrániť a tiež, že redukcia pamiatkových zón rozväzuje ruky agresívnym investorom či developerom, ktorí sa takto zbavujú často posledných obmedzení či usmernení, ktoré im bránia búrať a stavať bez ladu a skladu.

Iniciátori pripomínajú, že ministerstvo kultúry (MK) má podľa pamiatkového zákona vypracovať stratégiu kultúrnych pamiatok a pamiatkových území, predkladať vláde koncepčné návrhy a odporúčania na riešenie zásadných otázok záchrany, obnovy, využitia a prezentácie vyššie uvedených hodnôt. Postup vo veci pamiatkových zón, ktorý za nejasných okolností navrhol Pamiatkový úrad SR a schválil minister Tóth, je podľa nich priamym popretím poslania a úloh, ktoré má MK a jeho čelný predstaviteľ plniť.

"Keďže sa to negatívne dotýka nenahraditeľných hodnôt celospoločenského významu, ide o činnosť celospoločensky závadnú," konštatujú iniciátori. Zároveň oceňujú nedávne súdne rozhodnutie o zrušení zúženia mestskej pamiatkovej zóny v Bratislave, ktoré podpísal Tóth. Vraj by podľa nich bolo kontraproduktívne a pre kultúrne dedičstvo Slovenska priam tragické, keby sa súčasné vedenie MK SR pokúšalo toto rozhodnutie súdu zvrátiť. Upozorňujú na povinnosť chrániť a zveľaďovať kultúrne a pamiatkové hodnoty v zmysle ústavy, čo platí pre každého občana a teda aj pre kompetentných pracovníkov rezortu kultúry.

V závere listu OI žiada ministra, aby územne zredukované či redukciou ohrozené pamiatkové zóny na Slovensku vrátil do pôvodných hraníc a aby vyvodil osobnú zodpovednosť voči pracovníkom vo svojom rezorte, ktorí znehodnotili a naďalej ohrozujú kultúrne dedičstvo Slovenska.

(tasr)

Páčil sa vám článok?