Najlepším filmom MFF Bratislava sa stala Slepá hora

7.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Grand Prix za najlepší film udelili dnes na záverečnom ceremoniáli Medzinárodného filmového festivalu Bratislava filmu režiséra Li Yanga Slepá hora (Blind Mountain).

Film rozpráva tragický príbeh čínskeho dievčaťa, ktoré sa predané, uväznené a iba s pomocou malého chlapca snaží prelomiť bariéru nezáujmu a ignorancie vidieckej komunity.

Cenu odovzdal predseda festivalovej poroty, svetoznámy producent Kubrickových filmov Jan Harlan. "To, čo ukazujem vo filme, je trpká realita, ktorá dnes v Číne existuje, ale dúfam, že situácia sa bude zlepšovať," povedal pri preberaní ceny režisér Li Yang. "Ďakujem medzinárodnej porote, celej svojej rodine a musím povedať, že bez podpory rodiny by som ten film nikdy nenakrútil," dodal.

Ako pri preberaní ceny povedal režisér Peter Schonau Fog, ide o veľmi ťažkú tému a práve film je jedným zo spôsobov ako upriamiť pozornosť na problém zneužívania detí v rodine. "Ako filmár som sa snažil tento film urobiť niekoľko rokov a teraz dúfam, že táto cena zaujme ľudí a začnú sa touto témou zaoberať,“ dodal Peter Schonau Fog.

Za najlepší mužský herecký výkon ocenila porota festivalu Sama Rileyho - za presvedčivý portrét mladého talentovaného muža ktorý ešte nie je schopný dať životu to, čo od neho chce. V tejto úlohe sa predstavil vo filme Control.

Zvláštne uznanie medzinárodnej poroty získal na tohtoročnom MFF film Medúza (Jellyfish), ktorý zároveň dostal aj cenu Ekumenickej poroty. Táto udelila aj dve Zvláštne uznania filmom Slepá hora (Blind Mountain) a Garáž (Garage).

Cena FIPRESCI putovala dnes do rúk poľského režiséra Andrzeja Jakimowského za snímku Drobné kúzla (Tricks). Udeľuje sa na medzinárodných filmových festivaloch, na veľkých podujatiach (Cannes, Benátky, Toronto, Berlín), ako aj na sérii festivalov národného a medzinárodného významu. Jej zámerom je podporiť filmové umenie a najmä povzbudiť nové a mladé kino.

Jednou zo štyroch porôt, ktorá hodnotila festivalové filmy, bola i študentská porota. Tá udelila cenu za výstižné alegorické zobrazenie geopolitickej situácie nielen v strednej Európe, ale aj vo zvyšku sveta, filmu rumunského režiséra Cristiana Nemesca California Dreamin' (Bez konca).

U návštevníkov MFF mal zase najväčší úspech slovenský film režiséra Vlada Fischera Polčas rozpadu (Halflife). Tí rozhodovali o cene Zlatý bažant a udelili ju práve Fischerovmu dielu. Cenu spolu s režisérom prebral i producent Milan Stráňava. „Je to prvýkrát, čo niečo dostanem a ďakujem hlavne divákom, lebo je to ich cena. Je to pre mňa veľká česť,“ povedal pri preberaní ceny režisér Fischer.

Festivalová porota tiež udelila rakúskemu režisérovi Ulrichovi Seidlovi mimoriadne ocenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.

Výkonný riaditeľ festivalu Vladimír Krajniak na záver festivalu poďakoval všetkým, vďaka ktorým mohol byť festival zorganizovaný. Tiež poďakoval porotám a hlavne divákom. "A teraz mi dovoľte, aby som vyhlásil deviaty ročník MFF za ukončený," dodal na záver.

Deviaty ročník MFF Bratislava sa konal od 30. novembra do 7. decembra. Filmoví fanúšikovia si mohli počas neho pozrieť viac ako 190 filmov v jedenástich sekciách.

Od 1. do 7. decembra si priaznivci filmu mohli na MFF každý deň vyberať z viac ako 190 filmov v jedenástich sekciách. Z nich dominantnou bola Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov. V jej zostave figurovalo 16 snímok z rôznych krajín vrátane Slovenska, ktoré už získali významné ocenenia na prestížnych medzinárodných festivaloch a prehliadkach. Súťaž bola tiež jedinečnou konfrontáciou diel začínajúcich filmárov.

Programovú zostavu festivalu, okrem hlavnej súťažnej sekcie, tvorilo ďalších desať sekcií - Made in Europe, Proti prúdu, Svetový čas, Voľná zóna: British Queer Cinema, Focus: London Calling, Retrospektíva: Ulrich Seidl, Slovenské filmy 2007, Azyl – krátkometrážna tvorba, artON! (Videoart) a Zvláštne uvedenie. Okrem hlavnej medzinárodnej poroty rozhodovali na festivale aj ekumenická porota, FIPRESCI a študentská porota. Svoj naj-film si zvolili aj diváci festivalu.

(tasr)

Páčil sa vám článok?