V piatok otvorili Medzinárodný filmový festival

1.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Deviaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa včera začal otváracím ceremoniálom v Palace Cinemas v Auparku. Festival potrvá do piatka 7. decembra.

"Opäť je tu unikátna šanca zoznámiť sa s tým najzaujímavejším, čo svetová kinematografia vyprodukovala. Teší ma, že uvidíme päť nových slovenských filmov, medzi nimi aj Polčas rozpadu, aký neprežíva len vládna koalícia, ale tak sa volá aj nový film," povedal minister kultúry Marek Maďarič.

Slávnostný večer pokračoval premiérou slovenského filmu Polčas rozpadu. Režisér Vlado Fischer ho nakrútil podľa scenára Viliama Klimáčka, hudbu zložil Oskar Rózsa. V tragikomédii z mestského prostredia o rozpade ľudských vzťahov, rozklade istôt a krachu manželstva hrajú Ján Kroner, Táňa Pauhofová, Diana Mórová, Matej Landl, Iva Janžurová, Klára Trojanová Pollertová, Ady Hajdu, Slávka Heribanová Halčáková a iní. Väčšina hercov aj tvorcov filmu sa zúčastnila na premiérovej projekcie.

Od 1. do 7. decembra si priaznivci filmu môžu na MFF každý deň vyberať z viac ako 190 filmov v jedenástich sekciách. Z nich dominantnou je Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov. V jej zostave figuruje 16 filmov z rôznych krajín vrátane Slovenska, ktoré už získali významné ocenenia na prestížnych medzinárodných festivaloch a prehliadkach. Súťaž je tiež jedinečná konfrontácia diel začínajúcich filmárov.

Programovú zostavu festivalu, okrem hlavnej súťažnej sekcie, tvorí ďalších desať sekcií - Made in Europe, Proti prúdu, Svetový čas, Voľná zóna: British Queer Cinema, Focus: London Calling, Retrospektíva: Ulrich Seidl, Slovenské filmy 2007, Azyl – krátkometrážna tvorba, artON! (Videoart) a Zvláštne uvedenie. V programe sú aj filmy nominované na európske filmové ceny a Oscarov.

"Najväčším ťahúňom tohto ročníka budú nepochybne filmy ocenené na najprestížnejších festivaloch a v tomto roku ich máme po prvý raz v histórii kompletne zastúpené od Berlína až po Toronto, a tiež snímky renomovaných tvorcov," konštatoval programový riaditeľ MFF Peter Nágel.

(tasr)

Páčil sa vám článok?