Manželská masakra v Divadle Aréna

22.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Niekde na pomedzí krutosti a nehy sa odohráva hra francúzskej autorky Yasminy Rezy Boh masakra, ktorú premiérovo uviedlo Divadlo Aréna v réžii Soni Ferancovej.

Možno som jediná, kto našiel v bravúrnych, vtipných dialógoch dvoch manželských dvojíc aj kus nehy, predsa si myslím, že muž a žena, unavení večnými atakmi a vyčerpaní nekončiacim sa slovným súbojom, aspoň na pár sekúnd našli spoločnú reč a spočinuli v bohumilom objatí. Verbálna prestrelka rodičov dvoch detí, ktoré sa v škole pobili, nie je totiž len o bezohľadnosti, výsmechu, pretvárke a lži, ale aj o nutnosti nájsť v týchto drsných podmienkach sporu aspoň malý azyl, prístav, kde si možno odpočinúť.

Vynikajúci text hry v preklade Eleny Flaškovej poskytuje hercom rôznych slovenských divadiel Oľge Belešovej, Richardovi Stankemu, Anne Šiškovej a Martinovi Horňákovi, dokonalý priestor. Podhubie, na ktorom možno pre diváka vystavať pyramídu zábavy, pohostinnosti, jadrných slov, vtipných situácií a bravúrnych dialógov. Je to obrátená pyramída, časom sa gradácia deja a zábavy stupňuje. Je to zábava nesmierne inteligentná, obsažná a zároveň mravokárna, pretože bez obnaženia ukazuje, kam až môže zájsť falošná snaha ututlať spory civilizovaným spôsobom.

Yasmina Reza je najhranejšia divadelná autorka súčasnosti. Hra Boh masakra bola premiérovo uvedená v roku 2006 vo švajčiarskom Zürichu, kde bola kritikou označená za inscenáciu roka. Yasmina Reza si nenavlieka biele gumené rukavice, keď ide „operovať“ a pretvárať náš meštiacky spôsob života. Ruky má pofŕkané krvou a zvratkami, paradoxne, nie je to nechutné šľahnutie obráteného žalúdka, ale primeraná reakcia na situácie, ktoré neznesú ani tie najsilnejšie chrbtové kosti.

Scéna a kostýmy Evy Rácovej vytvárajú vhodné prostredie pre „obývačkovú drámu“. Divadlo Aréna hrou pozýva do hľadiska nielen manželov, ktorí si myslia, že ich vzťah je to najhoršie, čo ich mohlo v živote stretnúť.

Dáša Šebanová

V predstavení Boh masakra sa predstavia aj Oľga Belešová a Richard Stanke.
FOTO - Oleg Vojtíšek

Páčil sa vám článok?