India song - príbeh milencov od Gangy

2.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ak existuje svet v dotykoch, divadlo Aréna sa nerozpakovalo a siahlo práve po takomto sprostredkovaní vizuálneho zážitku divákovi. Uviedlo na svojej scéne hru francúzskej autorky Marguerite Durasovej India Song.

V preklade Michaely Jurovskej a v réžii rakúskeho režiséra Hansa Hollmanna prináša na scénu pre naše končiny netradičné poňatie inscenácie. Cítite sa pri ňom ako voyer, ktorý spoza pohyblivých žalúzií pozoruje milostný vzťah dvoch ľudí a má jednu nesmiernu výhodu navyše aj počuje. Hlasy, ktoré prichádzajú z diaľky, ho detailne oboznamujú so vzťahmi na javisku, ich príbehmi a šťastnými či nešťastnými koncami.

Nebola by to vášnivá láska, keby mala šťastný koniec a tak sa ako krásny, raz biely, inokedy čierny tieň pohybuje po javisku so svojou noblesou herečka Ingrid Timková, ktorú pre túto rolu nemusel režisér príliš dlho hľadať. Ak naozaj existujú postavy ušité herečkám priamo na telo, musí s nami Ingrid Timková súhlasiť, že režisér vzal presne jej miery, dokonalý výraz tváre, pohyby rúk a tela, aby vytvoril tajomnú, pre mužov neprekonateľne príťažlivú, vášnivú i sentimentálnu Anne-Marie Stretterovú.

„V tejto inscenácii dostáva predstava a fantázia obrovský priestor a dáva hre nádych tajomna. Divadlo nie je len o slove, ale aj o dotyku či geste - to má niekedy omnoho väčší účinok ako slovo,“ hovorí herečka.

Scéna, ktorú pripravil ďalší hosť - scénograf Hans Hoffer, pomalými pohybmi ventilátora odsekáva z času sekundy, aby sa dej priblížil k zákonitému koncu. „Vo svojich knihách neopisujem lásku ako lásku, ale ako škandál, opisujem ju ako fenomén, ktorého dôsledky sú podobné dôsledkom morovej epidémie či požiaru...,“ vyjadrila sa na túto tému Marguerite Durasová.

Hru India Song napísala Durasová v lete 1972 na žiadosť Petra Halla, riaditeľa National Theatre v Londýne. Prevzala do nej lajtmotív z noviel Vicekonzul a Žena od Gangy. V Londýne síce hra nebola inscenovaná, Durasová však v nasledujúcom roku sama natočila rovnomenný film, ktorý vzbudil veľký ohlas.

V inscenácii okrem Ingrid Timkovej môžete vidieť Jána Galloviča, Mateja Landla, Martina Hronského, Savu Popoviča, Vladimíra Bartoňa, Mariana Prevendarčíka, Jozefa Šimonoviča, Maru Maingu Ngueve Lukamu, Elenu Podzámsku, Janu Gaváčovú, Petru Lenártovú, Andreu Balcerčíkovú, Marcela Nemca a ďalších.

Dáša Šebanová

Vášnivú i sentimentálnu Anne-Marie Stretterovú v hre India Song stvárnila Ingrid Timková.
FOTO - Oleg Vojtíšek

Páčil sa vám článok?