V Petržalke spomínali na mŕtvych vojakov

1.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vojenský cintorín v Petržalke - Kopčanoch bol dnes miestom spomienky na 331 vojakov z prvej svetovej vojny, ktorí zomreli v bratislavských nemocniciach na následky zranení a chorôb.

 "Chceme obnoviť tradíciu vzdania cti vojakom, ktorí sú tu pochovaní ako súčasť histórie Petržalky," povedal riaditeľom petržalskej knižnice Ernest Huska, organizátor spomienky. V dobových uniformách a vojenskou hudbou z čias Rakúsko-Uhorska sprevádzal zhromaždenie bratislavský C. a K. komorný dychový orchester.

Česť pochovaným vojakom, medzi ktorými boli aj zajatci, vzdal i generál Anton Petrák, veterán západného odboja v druhej svetovej vojne. Petrák slúžil v kopčianskej posádke ešte predtým, ako Petržalku obsadilo fašistické Nemecko.

Vojenský cintorín sa nachádza v slovensko-rakúskom pohraničí.  V Petržalke existoval v rokoch 1919 až 1939. Sú tu pochovaní vojaci zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska, Ruska, Srbska a Talianska. Tradíciu pietnych stretnutí prerušila druhá svetová vojna a po nej komunistický režim. Do roku 1989 bol cintorín súčasťou pohraničia s tzv. železnou oponou.

Pamiatkový investor mesta Bratislavy PAMING pripravuje obnovu tohto cintorína. Podľa riaditeľa PAMINIG Cyrila Vaňa má sa tak stať na budúci rok, ak budú na to peniaze z mestskej pokladnice. Okrem úpravy cintorína a okolia by mala pribudnúť i centrálna tabuľa s menami, hodnosťami a vlasťou pochovaných vojakov.

(tasr)

Páčil sa vám článok?