Na vojenskom cintoríne bude pietna spomienka

31.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na vojenskom cintoríne z prvej svetovej vojny v Kopčanoch v mestskej časti Petržalka sa vo štvrtok o 14.00 h uskutoční pietna spomienka. Cieľom je pripomenúť si históriu a v duchu ľudskosti, úcty a tolerancie venovať spomienku pochovaným vojakom.

Predstavitelia petržalskej samosprávy chcú zároveň obnoviť tradíciu, ktorá tu existovala v rokoch 1919 až 1938, ale bola prerušená druhou svetovou vojnou. Po rekonštrukcii cintorína plánujú na tieto pietne spomienky pozývať aj veľvyslancov tých krajín, z ktorých vojaci sú tu pochovaní. Súčasťou štvrtkovej spomienky bude aj položenie pamätného venca k centrálnemu krížu, vojenská dychová kapela zároveň zahrá dve smútočné piesne a tri vojenské pochody.

Na vojenskom cintoríne v Kopčanoch je pochovaných okolo 300 vojakov. Ide zväčša o príslušníkov rakúsko-uhorskej armády, ale aj vojnových zajatcov. Zosnulí rôznych národností, napríklad rakúskej, maďarskej, chorvátskej či ruskej, ktorí odpočívajú na kopčianskom cintoríne, zomreli v Bratislave na zranenia a choroby v rokoch 1917 až 1918.

(sita)
Páčil sa vám článok?