Basgitarista Marcus Miller v Divadle Aréna

16.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Američan Marcus Miller (1959) je jeden z najväčších žijúcich basgitaristov, ale slávu si získal aj ako producent, skladateľ a aranžér. Okrem basgitary hrá na basklarinete a saxofóne.

Bol jeden z najväčších obľúbencov Milesa Davisa Spolu s Davisom zložil hudbu k filmu Music From Siesta (1987). Miles Davis o tejto spolupráci vo svojej autobiografii napísal: „V štúdiu sme skvelý tím. Marcus je odviazaný a zažraný do muziky, nech robí čokoľvek, vždy drží rytmus.“

Marcus Miller ako hudobník a producent spolupracoval s Alom Jarreauom, Davidom Sanbornom, Georgeom Bensonom, Brecker Brothers a ďalšími džezovými, soulovými a popovými hviezdami. Miller je nadžánrový - v jeho tvorbe znie funky, rhythm and blues aj džez. Jeho hudba je pulzujúca a životaschopná. Vďaka tejto energii sú jeho projekty populárne aj medzi poslucháčmi, ktorí nie sú džezovo orientovaní. V tom je nasledovníkom Stanleyho Clarka.

V roku 2001 dostal cenu Grammy za najlepší súšasný džezový album (M2). Marcus Miller sa bratislavskému publiku predstaví 1. novembra o 20.00 h. v divadle Aréna.

(dš)
Páčil sa vám článok?