Anouilhova Antigona v Divadle a.ha.

15.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od minulej soboty uvádza Divadlo a.ha. na svojej domovskej scéne v Divadelnom klube na Školskej ulici 14 hru Jeana Anouilha Antigona.

Dielo tohto francúzskeho divadelníka, režiséra a najplodnejšieho dramatika dvadsiateho storočia (napísal vyše tridsať hier) naštudoval kmeňový režisér súboru Štefan Korenči. Spolu s riaditeľkou a dramaturgičkou divadla Viki Janouškovou a v neposlednom rade s pomerne stabilným okruhom hercov (spomeňme aspoň Mariána Geišberga, Jána Kronera či Petra Šimuna) predstavuje jednotiaci prvok divadla, ktorého začiatky siahajú do roku 1991.

Pre režiséra a dramaturgičku bola lákavá idea robiť komorné divadlo s hercami rôznych divadiel, pre ktorých je to ponuka nielen pohostinsky vystupovať, ale predovšetkým sa realizovať spôsobom, ktorý im ich materské scény neumožňujú.

Od začiatkov v podzemnej Galérii M+ na Laurinskej cez Klub Čierny havran až po súčasné (od roku 1996) pôsobisko pri MKC na Školskej ulici uviedlo divadlo napríklad Albeeho ZOO story, Topolovu Mačku na koľajniciach, Pinterovho Správcu, Shepardovu Kovbojku ako delo, Mrožkov Letný deň, Canevovu Druhú smrť Jany z Arcu, Gombrowiczovu Yvonnu, princeznú burgundskú, Arrabalovu Kolobežku, dvojjazyčný slovensko-maďarský projekt hry Barča-Ivana Dvaja či Janouškovu Úplne popletenú rozprávku.

Divadelný klub sa však stal aj miestom výstav, koncertov, prezentácií kníh, diskusných večerov, „rozhlasovej kaviarne” a ďalších podujatí, vďaka ktorým už dnes predstavuje vyhľadávaný multikultúrny priestor.

Najnovšia inscenácia Divadla a.ha. prezentuje Anouilhovu predstavu Antigony (na rozdiel od Sofokla) nie ako tragickej hrdinky, ktoré odoláva príkazu tyrana, ale ako dospievajúceho dievčaťa, ktoré sa vzoprie skúsenému lodivodovi, zachraňujúcemu zvyšky demokracie. Tak ako ona nie je hrdinka, Kreon nie je tyran, sú to dnešní ľudia v oblekoch a pyžamách a stretávajú sa ráno v kúpeľni, aby nás ich dialóg viedol zákutiami vládnutia, demokracie a „dospievania”.

Anouilh (1910-1987), ktorý rozdeľuje svoje drámy na čierne a ružové, škrípajúce a brilantné, zaraďuje túto hru do ďalšej zo svojich kategórií - medzi tzv. nové čierne hry. Jeho Antigona vznikla v roku 1944 a v tom istom roku ju v divadle Atelier inscenoval režisér André Barsacq.

Alexander Balogh

Milka Zelmanová ako Antigona a Anton Korenči v úlohe Kreona.
FOTO - Ján Lörincz

Páčil sa vám článok?