Opatrenia: Pravidlá sa sprísňujú, v interiéroch i MHD budú povinné respirátory

28.2.2021
0

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Vláda v nedeľu večer schválila nové uznesenie, ktorým od 3. marca sprísňuje pravidlá v boji proti koronavírusu. Počas nasledujúcich troch týždňov je cieľom nových protipandemických opatrení zníženie mobility, spomalenie šírenia infekcie, zamedzenie importu nových mutácií a zredukovanie nárastu hospitalizácií.

V prípade, že sa do 21. marca nedosiahne žiadaný efekt, pripraví sa zavedenie tvrdého obmedzenia pohybu, zastavenie výroby a uzavretie krajiny, takzvaný lockdown. 

V obchodoch a mestskej hromadnej doprave bude od 8. marca povinné nosenie respirátora FFP2. Vo všetkých interiéroch bude respirátor povinný od 15. marca. Opatrenie sa nevzťahuje na deti, ktoré používajú rúško. 

Predškolská a školská dochádzka bude umožnená pre deti zamestnancov, ktorí musia chodiť do práce prezenčne. Ide o žiakov v materských školách a na prvom stupni základných škôl. Zamestnanci a žiaci sa budú testovať dvakrát do týždňa samotestami.

Výnimka na vychádzky do prírody mimo okres sa ruší. V prípade obyvateľov Bratislavy bude platiť možnosť vychádzok v rámci kraja a pre obyvateľov Košíc s možnosťou aj do okresu Košice-okolie. Platnosť všetkých výnimiek zo zákazu vychádzania sa obmedzí na čas od 5.00 do 20.00 h. Od 20.00 do 1.00 h bude zachovaný zákaz vychádzania len s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie.

Osoby pozitívne testované na ochorenie COVID-19 nebudú môcť chodiť do obchodu či vychádzať z domu na rôzne účely. Navštíviť budú môcť v odôvodnenom prípade iba lekára alebo lekáreň. Doterajšiu výnimku, ktorá im umožňovala napríklad vstup do potravín, by mal od 8. maca zrušiť hlavný hygienik. 

Pre všetkých členov domácnosti, ktorí musia byť v karanténe pre ochorenie COVID-19, sa zavedie COVID-príplatok. Má motivovať ľudí striktne dodržiavať karanténu. Zvýši sa aj pandemická práceneschopnosť (PN) a ošetrenie člena rodiny (OČR).

Stratégia očkovania sa aktualizuje na základe dostupných dát z klinického skúšania. Obnoví sa aj COVID automat v súlade s prijatou stratégiou testovania a ďalšími opatreniami.

Urýchlene sa má spustiť týždenné sekvenovanie minimálne 500 náhodne vybraných pozitívnych vzoriek ochorenia COVID-19. Raz za dva týždne sa tiež majú pretestovať všetky pozitívne vzorky na prítomnosť mutácií britského a juhoafrického variantu. Testovanie by sa tiež malo zacieliť na osoby s príznakmi, v ohniskách a potenciálnych ohniskách. Stratégia očkovania sa aktualizuje na základe dostupných dát z klinického skúšania. Z uznesenia, ktoré vláda schválila, vyplýva tiež, že sa obnoví COVID automat. Sprísni sa aj režim na hraniciach.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?