ŠÚKL: Kolchicín a ivermektín nie sú registrované ako liečivá na COVID-19

26.1.2021
lieky

Zdroj: pixabay

Páčil sa vám článok?

Liečivá kolchicín a ivermektín nie sú registrované na liečbu ochorenia COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v reakcii na správy o prínosoch liečiv.

Ústav pripomenul, že ak má farmaceutická spoločnosť k dispozícii údaje o prínosoch lieku pri tomto ochorení, môže využiť dve možnosti. Prvou je štandardný registračný proces. Farmaceutická spoločnosť oň môže požiadať Európsku liekovú agentúru (EMA) alebo aj ŠÚKL.  Štátny ústav však uviedol, že v súčasnosti takúto žiadosť ani pri jednom liečive neeviduje.

Alternatívou je aj požiadať o povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku. To na Slovensku vydáva Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. ŠÚKL vysvetlil, že môže ísť o liek, ktorý nie je na Slovensku vôbec registrovaný, prípadne o liek, ktorý je registrovaný na iné ochorenia.

Štátny ústav odporúča nekupovať si lieky na základe článkov z internetu, ale poradiť sa so svojím lekárom. Pripomína, že aj registrované lieky na ochorenie COVID-19, aj lieky, ktoré sa používajú na základe povolenia MZ SR, sú určené pre hospitalizovaných pacientov, nie však na samoliečbu.

"Ak sa liečite v domácom prostredí, symptomatickú liečbu konzultujte s ošetrujúcim lekárom alebo s lekárnikom," uzavrel ŠÚKL.

Wanda Adamik - Hrycová už piaty deň bojuje s ochorením Covid-19 aj napriek trom negatívnym AG testom...

Filmová producentka Wanda Adamík - Hrycová je matkou troch synov a okrem toho sa stará, respektíve pomáha ešte aj o svojmu chorému otcovi - hercovi Andymu Hrycovi. Poctivo preto spolu so státisícmi Slovákov cez víkend absolvovala celoplošný skríning, v ktorom jej však vyšiel negatívny výsledok. Negatívne boli aj ďalšie dva AG testy. Až výsledok PCR testu ukázal, že má v sebe vírus.

(TASR)

Páčil sa vám článok?