Čiastočný lockdown od víkendu: Od soboty začne platiť zákaz vychádzania, schválili aj veľké testovanie národa

22.10.2020
0

Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Premiér Igor Matovič spolu s ďalšími predstaviteľmi vlády po rokovaní Ústredného krízového štábu oznámili, ako budú vyzerať najbližšie dni v našej krajine. Pozrite si opatrenia.

Premiér Igor Matovič uviedol, že išlo o najťažšie rozhodnutie, ktoré musela riešiť a rozhodnúť súčasná vláda. Na základe konzília odborníkov zasadala včera pandemická komisia, ktorá odporučila Ústrednému krízovému štábu, aby dnes prijal jednotlivé opatrenia.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval o dátach, na základe ktorých pri prijímaní opatrení rozhodovali. Upozornil, že slovenská krivka má strmší rast ako česká krivka. Prudko sa zhoršuje aj situácia v Poľsku. 

"V súčasnosti zomiera v slovenských nemocniciach denne v priemere 18 ľudí. Tento trend bude rásť," povedal Krajčí s tým, že stúpa aj percento pozitívne testovaných  z uskutočnených denných testov. Reprodukčné číslo stúpa tiež. 

"Situácia je vážna, nemáme ju pod kontrolou," upozornil Krajčí v súvislosti s tým, že rastie percentuálny počet pozitívne testovaných. "Nárast pacientov v nemocniciach je dramatický," povedal minister. "Naše zdravotníctvo čelí a bude čeliť podobnému rastu tej krivky ako sme zaznamenali zhruba pred mesiacom, keď sa nám z postupného rastu zlomila do exponencionálneho rastu," spresnil Krajčí.

Podľa slov Matoviča konzílium epidemiológov jednoznačne odporučilo okamžitý a tvrdý lockdown. "Taký, ktorý by zabezpečil úplnú karanténu všetkých ľudí na Slovensku," informoval premiér s tým, že v takom prípade by fungovali len veľké priemyselné podniky a kritická infraštruktúra. Tam zaraďujeme zdravotníkov, policajtov alebo obsluhu elektrární. 

Matovič vyhlásil, že koalícia prijala ťažké rozhodnutia a všetky štyri strany za ním stoja. 

S týmto prišli na pandemickú komisiu, ktorá následne krízovému štábu odporúčila miernejšie opatrenia. "Aby sme urobili kombináciu dvoch nástrojov - miernejší lockdown a dve celoplošné pretestovania Slovenska," informoval premiér.

Zdroj: TASR - Jakub Kotian

​Krízový štáb dnes prijal viaceré opatrenia. "Jeho rozhodnutie je také, že od pondelka 26. októbra do piatka 27. novembra budú uzavreté všetky školy." Výnimkou sú jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl, tie ostávajú naďalej pre deti otvorené.

V zasiahnutých okresoch budú v rovnakom čase aj jemnejšie opatrenia pre tých, ktorí budú mať platný negatívny PCR alebo antigénový test. Nesmie byť starší ako od 23. 10. rána. 

Títo ľudia budú môcť chodiť do práce, odprevádzať deti do školy, ísť do obchodu alebo na poštu. Taktiež budú môcť chodiť do prírody vo svojom okrese.

V najzasiahnutejších regiónoch Oravy a Bardejova bude zákaz vychádzania od soboty 24. 10. do nedele 1.11. Budú sa na to vzťahovať výnimky. Ľudia bez negatívneho testu budú môcť ísť von od jednej do piatej ráno, môže ísť na testovanie, do najbližších potravín, či k lekárovi, venčiť zvieratá do sto metrov od domu. Do 25. 10. má čas na návrat do bydliska. 

Pre zvyšné okresy Slovenska bude od soboty 24. platiť zákaz vychádzania tiež. Tu však bude miernejší. Tu aj bez testu budú môcť obyvatelia chodiť do práce, vyprevádzať deti do školy, ísť do najbližších potravín, banky či lekárne a chodiť do prírody.

Šéf rezortu obrany Naď pripomína, že všetko nebude stopercentné a prosí ľudí o ohľaduplnosť. "Budeme robiť všetko pre to, aby to prebehlo čo najhladšie," povedal minister.

"Dovoľte mi, aby som veľmi pekne poďakoval ozbrojeným silám a mojim kolegom, že v šialenom termíne dokázali takéto testovanie zorganizovať. Môžeme hovoriť, že ide o úroveň volieb, ktoré sa pripravujú polroka," dodal Naď. 

Celoplošné testovanie prebehne podľa plánu v troch fázach. ​Minister obrany Jaroslav Naď informoval, že od zajtra sa začne pilotné testovanie v najzasiahnutejších okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Bardejov. O týždeň a o dva prebehnú zvyšné dve fázy, ktoré už budú celoslovenské.

Po prvej vlne celoslovenského testovania je v pláne ďalší zákaz vychádzania. Tam budú opätovne platiť výnimky, tentokrát len pre ľudí s negatívnym testom.

 

​Prehľad nových opatrení proti pandémii koronavírusu:

Školy od pondelka 26. októbra 2020 do piatka 27. novembra 2020: Uzatvorené všetky školy a prechod na dištančnú výučbu
      Cieľ: limitácia interakcií a prenosu ochorenia medzi rodinami
      Výnimky:
      - detské jasle
      - materské školy
      - 1. stupeň základných škôl

Obmedzenie v hromadnej doprave od pondelka 26. októbra 2020 do nedele 15. novembra 2020
      Cieľ: zníženie mobility
      Odporúčanie pre vyššie územné celky (VÚC) zrušiť bezplatnú regionálnu prepravu s výnimkou ŤZP

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: ORAVA (Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín) a BARDEJOV od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020.
      Pilotné testovanie 23. októbra až 25. októbra (piatok, sobota, nedeľa)

      Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:
      - v čase od 1.00 do 5.00 h
      - cesta na testovanie
      - najbližšie potraviny, lekáreň, lekár
      - starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby
      - dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

      Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom testu (PCR test alebo antigénový test nie starší ako z 23. októbra):
      - cesta do zamestnania
      - sprievod dieťaťa do školy
      - najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt
      - pobyt v prírode (v okrese bydliska)

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: CELÁ SR od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020

      Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:
      - v čase od 1.00 do 5.00 h
      - cesta na testovanie
      - cesta do zamestnania, sprievod dieťaťa do školy
      - najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt
      - pobyt v prírode (v okrese bydliska)
      - dojazd do bydliska do 25. októbra 2020


      Režim na hraniciach
      - pokračovanie náhodných kontrol na hraniciach s ČR
      - prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa

(nc, tasr)

Páčil sa vám článok?