Hrozba lockdownu pre Slovensko: Celoplošné testovanie nemusí stačiť, priznal to premiér aj minister obrany Naď

21.10.2020

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Epidemiologická situácia spojená s kapacitnými možnosťami nemocníc a predpokladaným vývojom je natoľko vážna, že si vyžaduje prijať aj ťažké rozhodnutia, jednou z možností je i tzv. lockdown. Lockdown by podľa Matoviča trval minimálne tri týždne.

Premiér Igor Matovič dnes po rokovaní vlády priznal, že pandemická situácia na Slovensku je veľmi zlá. 

"Ideme ako vlak, ktorému prestali fungovať brzdy. Musíme ho akýmkoľvek spôsobom zastaviť," informoval a doplnil, že ešte tento týždeň pravdepodobne prekonáme hranicu 3000 prípadov denne a budúci týždeň 4000. ​Ani plánované celoplošné testovanie podľa slov premiéra v tejto situácii už nemusí stačiť na to, aby sa šírenie nákazy spomalilo. "Možno že dnes sa na pandemickej komisii dozvieme, že aj celoplošné testovanie je nedostatočné a musíme spustiť lockdown," dodal Matovič.

Podľa Matoviča sa zatiaľ nezdá, že by zabrali opatrenia, ktoré už boli prijaté.  "My sme dva týždne za Českom. Keď nezatiahneme ručnú brzdu, budeme tam, kde oni. Riešia, ako spaľovať mŕtvoly," povedal premiér.

Tvrdí, že je pri prebrať akúkoľvek zodpovednosť. "Som pripravený zobrať akúkoľvek zodpovednosť. V tom prípade je to, že si vyberáte život a nie peniaze," hovorí Matovič.

Premiér povedal, že "bude tendencia ísť lockdownom", ak sa ukáže, že celoplošné testovanie nie je možné právne vykonať. Dodal, že krajiny s lockdownom mali výrazný prepad hospodárstva. „Osobne som za celoplošné testovanie, aby sme sa vyhli lockdownu,“ povedal.

"Ak by sme prišli k lockdownu, tak bude aj prísnejší režim na hraniciach," povedal premiér. Lockdown by podľa neho trval minimálne tri týždne.  "Stačí si prečítať lockwdown z jari v Španielsku. Von len nevyhnutne, nákup, vyvenčiť psa," dodal premiér, že lockdown na Slovensku by vyzeral podobne. 

Jeho slová potvrdil po rokovaní vlády aj minister vnútra Roman Mikulec, ktorý zároveň oznámil, že v stredu sa situáciou bude zaoberať pandemická komisia a vo štvrtok (22.10.) ústredný krízový štáb.

Mikulec ocenil prácu rezortu obrany a Ozbrojených síl pri zabezpečení celonárodného testovania, zároveň potvrdil, že sa pripravuje aj režim testovania na hraniciach. "O logistických a personálno-kapacitných detailoch je však predčasné hovoriť, súvisí to s celkovými opatreniami, ktoré budú prijaté a počtom priechodov, ktoré budú uzavreté," dodal Mikulec.

 

(nc,tasr)

Páčil sa vám článok?