ÚVZ apeluje na 3 pravidlá, ktorých dodržiavaním môžete zabrániť šíreniu nákazy

5.8.2020

Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

Páčil sa vám článok?

Šíreniu nového koronavírusu dokáže zabrániť aj verejnosť. Základná a najúčinnejšia prevencia je dodržiavanie nosenia rúšok, sociálneho odstupu a dezinfekcie rúk.

"Majte na pamäti základnú zásadu ROR: rúško-odstup-ruky/dezinfekcia. Ide o základnú a veľmi účinnú prevenciu, ktorou dokážeme seba a svoje okolie efektívne chrániť a ktorou prispievame k zamedzeniu šírenia ochorenia COVID-19," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Dodala, že rúška zabraňujú tomu, aby človek, ktorý je potenciálne nakazený, šíril vírus ďalej do okolia. Prenosu ochorenia bráni rovnako dostatočný sociálny odstup i časté a dôkladné umývanie či dezinfekcia rúk. Neumytými rukami sa šíri až 80 percent infekcií.

Dostatočný odstup od cudzích ľudí, dezinfekciu rúk a respiračnú hygienu je podľa epidemiológov dôležité dodržiavať aj v exteriéri, nielen v interiéroch. Aj v exteriéri sa treba vyhýbať miestam s vyššou koncentráciou ľudí. "Pokiaľ to nie je možné, v záujme účinnej prevencie odporúčame aj vonku nasadiť si na takýchto miestach rúško a zdržiavať sa tam len na nevyhnutný čas," hovorí Račková.

Prevádzkovatelia obchodov, zariadení verejného stravovania a prevádzok služieb musia podľa platných predpisov zabezpečiť pri vstupe do priestorov predajne či prevádzky dezinfekciu na ruky alebo jednorazové rukavice. Tiež to, aby ich zamestnanci nosili rúška a pri výdaji jedla používali rukavice. Rovnako musia zabezpečiť časté vetranie priestorov a pravidelne vykonávať dezinfekciu dotykových plôch, kľučiek, nákupných vozíkov a košíkov, používaných prístrojov, nástrojov a pomôcok. Na dezinfekciu musia použiť prostriedky s virucídnym účinkom.

Potravinárske predajne, prevádzky zariadení verejného stravovania vrátane stánkov s rýchlym občerstvením a iným ambulantným predajom potravín, pokrmov a nápojov musia zabezpečiť pravidelné a účinné čistenie a dezinfekciu, ktorá sa má vykonávať dôkladne v rámci denného sanitačného režimu prevádzky a v rámci zavedených zásad správnej hygienickej praxe. Tie určuje nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o hygiene potravín.

"Je dôležité dohliadať na to, aby zákazníci prevádzok, na ktorých sa nevzťahujú výnimky, nosili v ich priestoroch rúška. Odporúča sa neprekročiť koncentráciu jeden zákazník na desať štvorcových metrov z plochy určenej pre zákazníkov, dodržiavať odstup medzi jednotlivými zákazníkmi minimálne dva metre, v prípade prevádzok verejného stravovania dodržať odstup stolov od seba najmenej dva metre," uviedla Račková. Vysvetlila, že ide o veľmi účinné kroky, ktoré, ak sa dodržiavajú, dokážu významne eliminovať riziko šírenia ochorenia COVID-19.

"Radi by sme povzbudili ľudí, aby boli v čase pandémie ochorenia COVID-19 zodpovední voči sebe a okoliu, brali situáciu vážne a dodržiavali opatrenia Úradu verejného zdravotníctva a odporúčané postupy regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR," uzavrela.

​(TASR)

Páčil sa vám článok?