FOTO Chorvátsko sa už zapĺňa. Strávili sme týždeň v mestečku Rovinj. Koľko dáte za drinky?

4.8.2020
ROVINJ

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Na západnom pobreží polostrova Istria sa nachádza Rovinj, považovaný za najromantickejšie mesto chorvátskeho pobrežia. V starom meste na vás dýchne atmosféra dávno zašlých časov. Rovinj je aj  miestom s bohatou turistickou vybavenosťou. Čo vás tu čaká a s čím musíte rátať?

Aj Chorváti prijali opatrenia v súvislosti s  ochorením Covid-19, rúška sú povinné v uzatvorených priestoroch, obchodoch či stánkoch so suvenírmi.  Takisto dezinfekciu nájdete v každom obchode, v každej prevádzke, čašníci aj všetci predavači nosili rúška.

Ak si chcete vychutnávať večerný romantický Rovinj v starom meste, počítajte s tým, že turistov je tu určite najviac. Čím idete ďalej od centra, ľudí je menej. Ako sme sa dozvedeli od tunajších obyvateľov, turistov je menej ako po minulé sezóny, ale nie je ich zas tak málo. "August býva najsilnejší zo všetkých mesiacov, aktuálne to tak začína vyzerať, že ľudia pribúdajú, ale nie je to určite úroveň minulých rokov," povedal nám miestny, ktorý v starom meste prenajíma viaceré apartmány. Vo večerných hodinách boli reštaurácie či kaviarne  plné, takisto exponované časti ako promenáda v centre a prístave.

Zdroj: nc

​Bar na skalách v centre

Zdroj: nc
Zdroj: nc

​Večerný Rovinj - centrum

​Čo sa týka pláží, môžete si vyberať z viacerých a každý deň navštíviť inú, aj podľa počtu a hustoty turistov. Najbližšie k starému mestu nájdete pláže na vyvýšených skalách, ak si nájdete dobré miesto, dá sa dodržať odstup.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Trochu ďalej od centra je novovybudovaná štvrť s drahými hotelmi  a k nim patria aj hotelové pláže, na ktorých sú ležadlá za poplatok. Tu sa sústredilo viac ľudí, avšak tiež sa dali nájsť miesta, kde skoro nikto nebol. Pri vstupe na tieto pláže však boli vyvesené informácie o maximálnom počte ležadiel, potrebných odstupoch a povinná dezinfekcia na ruky. Ceny sú vyššie aj za ležadlá, za dve ležadlá so slnečníkom zaplatíte 400 chorvátskych kún.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Pláže Mulini pri drahých hotelových komplexoch

​Najdrahšie to v tejto časti bolo aj v bare, za malé "točeno Ožujsko" zaplatíte 35 kún, či kávové frappé 30 kún. Tu sa sústredili prevažne Nemci či Rusi ubytovaní v hotelových komplexoch. Zaujímavosťou je, ako je stará časť mesta plynuje prepojená s novšou časťou, viete si tu vyberať z rôznych možností oddychu pri mori. 

Mesto Rovinj je známe typickou stredomorskou architektúrou. Starobylé jadro mesta s úzkymi uličkami sa nachádza na neveľkom polostrove, ktorý vznikol spojením pôvodného ostrova s pevninou pomocou umelo vybudovaného násypu v 18. storočí.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Bar v prístave v centre

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Plážový bar

Asi 15 minút pešo od centra, na malom poloostrove "Zlatni rt", ktorý je vďaka hustým voňavým borovicovým lesom chráneným prírodným parkom, hneď pri morskom pobreží nájdete kilometre pláží, takže sa tu od ľudí viete úplne izolovať a schovať a vybrať si môžete pobyt na kameňoch, skalách či tráve. Je tu aj množstvo bufetov, v ktorých bol tiež priestor na izolovanie sa od ostatných. 

Zdroj: nc

Pláže na polostrove "Zlatni rt" neboli plné, viete sa úplne izolovať od ľudí. Okrem toho ponúkajú krásne scenérie mora a prírody.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Ďalej od centra mesta, asi 20 minút peši, je aj kempingová oblasť, kde chodí viac českých turistov, pláž nebola plná, aj ceny v bufete boli v tej časti najnižšie. 

Zdroj: nc

​Pláže Biondi pri kempe, tu sme stretli viac Čechov

Čo sa týka turistov, počas našej návštevy sme stretli prevažne Nemcov, Rakúšanov, Talianov, Poliakov, Britov či Francúzov. Čechov občas a Slováka minimálne. Alkoholické drinky ako obľúbený letný Aperol, Mojito či sa centre pohybovali okolo 40 kún za drink. Čo hodnotíme ako negatívum hlavne počas korona doby, Chorváti vo viacerých prevádzkach nemajú platobné terminály, a teda sa tam nedá platiť bezkontaktne kartou. A ak sa aj dá, predavačka vám kartu zoberie z ruky a priloží k terminálu, čo u nás bežné nie je. Pozitívne je, že viete kombinovať kuny a eurá, obchodník vám bez prirážky sumy zoberie a skombinuje oboje meny. Navštívili sme aj miestny trh v Starom Meste, za strapec hrozna a 2 banány si obchodník vypýtal 80 kún. Zaujímavé bolo, že v čase nášho pobytu sa tam vôbec nevyskytovali komáre, repelent sme nepotrebovali.

V súčasnosti je Chorvátsko na slovenskej „cestovateľskej mape“ stále označené ako „zelená“, teda tzv. bezpečná, menej riziková krajina. Pri návrate občania nemusia ísť ani do domácej izolácie a ani nemusia predložiť negatívny test na COVID-19.  Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky však odporúča občanom, ktorí sa nachádzajú na území Chorvátska dbať na zvýšenú opatrnosť a priebežne sledovať opatrenia zavedené v oblasti epidemiologickej, karanténnej, bezpečnostnej a dopravnej. Celé aktuálne cestovné odporúčanie MZVEZ SR si môžete prečítať tu.

Vo vzťahu k územiu Záhrebu a Vukovarsko-sriemskej župy v Chorvátsku zostáva platné odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania (2. stupeň – zvážiť nevyhnutnosť cestovania do niektorých častí krajiny. Oslovili sme aj ministerstvo  zahraničných vecí, či plánujú na najbližšom zasadnutí konzília epidemiológov, ktoré by malo zasadnúť tento alebo budúci týždeň, prehodnotiť Chorvátsko v rámci cestovateľskej mapy krajín. Prípadne, či sa bude selektovať a špeciálne vytvárať mapy s miestami, v rámci jednej krajiny, z ktorých, keď sa vrátia dovolenkári, budú musieť ísť do karantény. Napríklad Záhreb verzus Dubrovník, kde sú výrazne iné počty nakazených koronavírusom.

(nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie