VIDEO Repatrianti: Dožadujú sa domácej karantény, tá je však ešte len v testovacej prevádzke

18.5.2020

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Mobilná aplikácia Covid-19 Zostaň zdravý, ktorá by mala umožniť repatriantom vyhnúť sa štátom nariadenej karanténe, je zatiaľ len v testovacej prevádzke. Mnohí repatrianti však o tom nevedia a dožadujú sa od rána vstupu na Slovensko bez absolvovania štátnej karantény. Boli sme sa pozrieť aj na hraniciach.

Domáca karanténa by mala odľahčiť nápor v štátnych zariadeniach, kde musia všetci, ktorí prídu na Slovensko zo zahraničia, počkať na výsledky testovania. Fungovať by to malo tak, že ľudia vracajúci sa zo zahraničia si na hraniciach budú môcť nainštalovať mobilnú aplikáciu, vďaka ktorej budú monitorovaní v domácom prostredí. „Týždne sme pracovali na smart riešení,“ spresnil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Ľudí, ktorí budú mať nariadenú povinnú karanténu, budú monitorovať cez ich vlastný mobil a bezplatnú aplikáciu. Vďaka tomu nebudú musieť byť izolovaní v štátnych zariadeniach.

Podľa Krajčího budú repatrianti testovaní na piaty deň od návratu na Slovensko. Ak by pociťovali príznaky ochorenia, odporúča im, aby sa otestovali ešte v zahraničí. Nevylučuje však, že hlavný hygienik môže zaviesť aj takúto podmienku na vstup do krajiny.

Po nainštalovaní mobilnej aplikácie sme sa chceli dozvedieť, ako to zatiaľ funguje a  ako funguje infolinka, ktorá sa nachádza v mobilnej aplikácii. "Funkcia domácej karantény aplikácie Covid-19 Zostaň zdravý ešte nefunguje pre verejnosť," informovali nás z Národného centra zdavotníckych infomácií s tým, že kedy bude uvedená do praxe pre repatriantov odpovedať nevedeli.

Zdroj: nc

​Mobilná aplikácia COVID-19 Zostaň zdravý

Zisťovali sme viac na ministerstve vnútra. Hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov nám však povedal, že on aktuálne nedisponuje informáciami o domácej karanténe a mobilnej aplikácii s tým, že sa máme obrátiť na Úrad vlády.

Zdroj: nc

"Od dnešného rána sa na hraniciach SR množia prípady dožadovania sa zo strany občanov  tzv. smart karantény. K uvedenej situácii Úrad vlády SR informuje, že smart karanténa bude spustená až po ukončení interného testovania, " informovali nás z tlačového odboru Úradu vlády a dodali, že verejnosť teraz do testovania zapojená nie je.

Doplnili, že podmienkou celoplošného spustenia smart karantény je úspešné ukončenie interného testovania a pred celoplošným spustením smart karantény budú verejnosť informovať. To, kedy bude iteligentná domáca karanténa uvedená do praxe, je nateraz otázne.

"Zajtra budeme informovať bližšie k téme domácej karantény, mňa mrzí, že niekto príde na hranice bez toho, aby si zistil,ako to je," povedal dnes na poobedňajšom brífingu premiér Matovič.

Boli sme sa pozrieť aj na hraničnom priechode s Rakúskom Petržalka - Berg. Repatrianti stále prichádzajú (úvodné foto je z dnešného dňa), no ich ďalšia cesta naďalej smeruje do štátnej karantény. Ako možno vidieť, jednu skupinu navrátilcov práve odvážal do štátnej karantény autobus.

Na mieste bolo okrem repatriantov, ktorí šli do štátom zriadenej karantény, zopár opatrovateliek s negatívnym PCR testom na Covid-19. Tie smerovali bez nutnosti ďalšej povinnej karantenizácie domov.

​Autobus odváža repatriantov.

Autobus s repatriantmi odchádza do vnútrozemia:

(nc)

Páčil sa vám článok?