Zisťovali sme: Lekári skúšajú nádejné lieky na koronavírus. Ktorí pacienti ich môžu dostať?

7.4.2020
0

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Desiatky nádejných liekov, ktoré by mohli zabrať na ochorenie COVID-19, sa testujú nielen v laboratóriách, niektoré už odskúšali aj samotní pacienti. Možno práve jeden z nich zachránil život českému taxikárovi. Zisťovali sme, o aké liečivá ide a v akom prípade by ich podali chorým  naši lekári.

Podľa informácie Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa v súvislosti COVID-19 skúma približne 40 liekov, pričom niektoré z nich ukazujú naozaj sľubné výsledky. Hoci zatiaľ žiaden liek na nákazu novým koronavírusom schválený nie je, niektorým pacientom v kritickom stave ho podali – v prípade spomínaného českého taxikára to bol experimentálny prípravok, ktorý obsahuje účinnú látku remdesivir. Pred liečbou bojoval o život, teraz je z najhoršieho vonku.

Lekári vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe sú však vo vyjadreniach opatrní, pripomínajú, že stav ich pacienta sa začal zlepšovať už pred podaním remdesiviru. Fakt je, že americká firma, ktorá tento liek vyvinula, prestala pre veľký záujem udeľovať povolenie na jeho použitie v experimentálnej liečbe pacientov s výnimkou tehotných žien a detí pod 18 rokov.

Ako je to na Slovensku? Za akých okolností môžu naši lekári použiť pri liečbe pacienta s COVID-19 neregistrovaný, prípadne nedostatočne otestovaný liek? „Neregistrovaný liek by sa mal v ideálnom prípade podávať v rámci klinického skúšania, pri ktorom sú nastavené prísne pravidlá. Okrem toho je možné tzv. terapeutické použitie neregistrovaného lieku, ktoré na Slovensku povoľuje ministerstvo zdravotníctva. Ide o rýchlejší a jednoduchší proces oproti klinickému skúšaniu, nie je však tak prísne kontrolovaný. Všeobecne by sa malo takéto povolenie udeliť v prípade, kedy nie je k dispozícii iná vhodná liečba a keď má pacient závažné, až život ohrozujúce ochorenie, čo je v prípade COVID-19 splnené,“ vysvetlila hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Testované lieky, ktoré by mohli zabrať na COVID-19, obsahujú tieto liečivá, teda účinné látky:

*remdesivir (s touto účinnou látkou nie je neregistrovaný žiaden liek),

* kombináciu lopinavir/ ritonavir (lieky sú v súčasnosti registrované na liečbu HIV infekcií),

*chlorochín a hydroxychlorochín (lieky sú v súčasnosti registrované na liečbu malárie a autoimunitných ochorení ako reumatoidná artritída),

*systémové interferóny, najmä interferóny beta (lieky sú v súčasnosti registrované na liečbu chorôb ako skleróza multiplex),

*monoklonálne protilátky pôsobiace proti komponentom imunitného systému.

Zaujímalo nás tiež, či sú aj Slováci zapojení do klinického skúšania nádejných liekov na COVID-19. „Ak príde žiadosť o schválenie takýchto klinických skúšaní na Slovensku, ŠÚKL ju posúdi v čo najkratšom čase. Použitie potenciálnych liekov klasifikované ako klinické skúšanie musí spĺňať prísne podmienky na procesy, personál, dokumentáciu a podobne. Práve rozsiahle klinické skúšania s veľkým počtom zapojených účastníkov sú potrebné na získanie relevantných údajov o účinnosti, ale tiež bezpečnosti potenciálnych liekov,“ priblížila hovorkyňa ŠÚKL.

Celý proces, od klinického testovania lieku po jeho registráciu, však  trvá pomerne dlho. Ak sa potvrdí, že daný liek spĺňa podmienky kvality, účinnosti a bezpečnosti, farmaceutická firma môže požiadať o jeho registráciu a v prípade, že liek už je registrovaný na iné ochorenie, o zmenu registrácie, teda o rozšírenie indikácie (na čo je liek určený). „Závisí najmä na žiadateľovi, ako rýchlo údaje spracuje. Žiadosť o registráciu potom posudzuje príslušná lieková agentúra, na Slovensku je to Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Ak by sa liek registroval centralizovane pre celú EÚ, posudzuje ho  Európska lieková agentúra. V súvislosti s COVID-19 však obe tieto inštitúcie prijali opatrenia na zrýchlené posudzovanie žiadostí o registráciu,“ uviedla Magdaléna Jurkemíková.

(ac)

Páčil sa vám článok?