ANKETA: Ste za to, aby sa na Slovensku urobil blackout, ktorý navrhuje premiér Matovič - ako by v praxi vyzeral?

3.4.2020

Zdroj: Polícia SR

Páčil sa vám článok?

Už niekoľko dní sa na Slovensku okrem slova koronavírus čoraz častejšie spomína aj pojem blackout. Malo by ísť o akési vypnutie krajiny, aby sa zvýšili jej šance na boj s nebezpečným ochorením COVID-19. S týmto návrhom prišiel premiér Igor Matovič, ktorý si ho však chce najskôr nechať odobriť verejnosťou. Aký by bol váš postoj k realizácii takéto opatrenia?

Zdroj: FB I.M.

Na sociálnu sieť dnes prispel aj premiér Igor Matovič, ktorý sa priznal, že mu už x ľudí vravelo, aby už do médií nehovoril, čo nás čaká alebo to, že budú zomierať stovky ľudí​. "Vraj, už musíme konečne začať žiť. Vraj deti musíme postupne púšťať do škôl. Vraj musíme postupne uvoľňovať reštrikcie. Vraj na chrípku tiež zomierajú ľudia a nikto to nerieši. Vraj mladí aj tak zomierať nebudú a starí by zomreli tak či tak ... atď, atď, atď.

Je neuveriteľne ľahké produkovať svoje “múdrosti” na základe pocitov a obmedzeného množstva informácií, ktoré buď niekto nemá, alebo si ich nechce všímať.

Je zodpovedné vidieť súvislosti a rozhodovať sa na základe faktov - a tie sú jednoznačné:

1) sprísnením pravidiel sme výrazne znížili nábeh problému a ak nič nezmeníme, tak:

2) napriek sprísneniu bude počet nakazených ľudí stúpať až do cca polovičky júla

3) potom bude počet nakazených postupne klesať a na dnešný stav sa dostaneme tak za rok

4) to znamená, že deti nebudú rok chodiť do školy, zomrie kopa ľudí, bude obrovská nezamestnanosť, neuveriteľné množstvo odsúvaných operácii, kopa rozpadnutých vzťahov, veľa ľudských tragédií ...

5) napriek tomu sa nemusíme báť. Máme ďalšie možnosti, čo môžeme urobiť a dosiahnuť tak kľúčový cieľ - OCHRÁNIŤ ŽIVOTY a ideálne s bonusom - OCHRÁNIŤ EKONOMIKU pred úpadkom.

Náročný rébus, ja viem. Buďme pri jeho riešení nároční na kvalitu informácií, ktorú nám iní podsúvajú - nie vždy s dobrými úmyslami."

Na sociálnej sieti poslanca najsilnejšej koaličnej strany OĽaNO Erika Ňarjaša, v ktorom je uvedené: "Nakoľko ako finančník a poslanec NR SR prichádzam do kontaktu každý deň s odborníkmi či ministrami chcem ozrejmiť pár faktov:

Blackout

A/ Verte, že celý krízový štáb odborníkov v spolupráci s ekonómami a premiérom denno-denne pracujú na získavaní informácií a štatistík z rôznych krajín, aby dokázali ochrániť Slovensko čo najlepšie! Blackout nie je výmysel premiéra Igora Matoviča, ktorým by chcel poškodiť. Práve naopak. Je to zatiaľ len ďalšia možná alternatíva, s ktorou sa pracuje pre ochranu Slovenska!
B/ Blackout je testovaný už vo viacerých krajinách a funguje.
C/ Blackout nie je niečo úplne čierne, ako si ľudia myslia. Sú to tie isté opatrenia, čo máme teraz, len ešte v o niečo prísnejšej forme po dobu, kým vírus oslabne. Medzitým stihneme napríklad zásobiť lekárov, vyškoliť personál na obstarávanie pľúcnych ventilátorov a podobne. Následne po pár týždňoch môže byť štát lepšie pripravený zvládnuť vírus, rýchlejšie otvoriť prevádzky po splnení hygienických potrieb, a teda môže pomôcť ekonomickej ako aj po zdravotníckej stránke!

Ja nehovorím, že blackout, teda zvýšenie opatrení, je správny, ale nehovorím ani, že je nesprávny! Verme odborníkom a premiérovi, naozaj to myslia dobre!" 

Našli sa aj hlasy, ktoré tvrdia, že premiér Igor Matovič pre vypnutie ekonomiky a podnikov používa nesprávny pojem, nakoľko podľa nich slovo blackout znamená výpadok dodávky elektriny, alebo prerušenie dodávky elektrickej energie, či už z dôvodu poruchy elektrárne, alebo kvôli zlyhaniu prenosovej sústavy. "Správny výraz pre situáciu popisovanú premiérom Igorom Matovičom je lockout. Tento anglosaský pojem sa do slovenského jazyka prekladá ako vymknutie, výluka, blokovanie alebo prepustenie robotníkov z práce. Ekonomické výkladové slovníky hovoria, že lockout je doslova je "zatvorenie dvier pred niekým a nevspustenie ho". Je dočasné zastavenie práce, alebo podstatné zníženie objemov výroby podniku zamestnávateľov s zastavenim platieb miezd," napísal do svojho statusu na FB ekonomický novinár Vlado Bačišin. 

Čo je blackout? 

Prísnymi nariadeniami sa podarilo znížiť mobilitu na Slovensku o 70 %. Prípadným blackoutom by sa mohla znížiť o 90 %. V republike by sa vyhlásil výnimočný stav a pendleri by dostali na výber, či budú žiť na Slovensku alebo napríklad v Rakúsku. Ľudia by mohli byť prinútení, aby zostali doma, prípadne byť evakuovaní na iné miesto. Štát by takisto mohlo obmedziť súkromné vlastníctvo pre jeho účely. Takisto by bolo sťažené, prípadné úplne zakázané používať autá a iné motorové vozidlá. A mohlo by dôjsť aj k obmedzeniu slobodného práva na šírenie informácií. A na bezpečnosť v uliciach či dodržiavanie výnimočného stavu by pravdepodobne dozerala aj armáda. Pravdepodobne by nastali aj problémy so zásobovaním domácností, takže základné potraviny či nevyhnutná drogéria by bola na prídel. 

Aký je váš názor na úplné uzatvorenie krajiny z dôvodu eliminovať ďalšie šírenie ochorenia COVID-19? Hlasujte v našej ankete:

​(ars)

Páčil sa vám článok?