Úplne iný svet: Pozrite si premenu miesta, kde bolo kedysi legendárne kúpalisko Lido

4.2.2024
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Lido vzniklo pôvodne ako pláž na petržalskom brehu Dunaja za Mostom Františka Jozefa smerom dole po prúde rieky. Od začiatku 20. storočia sem v lete chodili prakticky všetci obyvatelia Prešporka, pretože veľa iných možností na kúpanie vtedy nebolo. Neskôr pribudol bazén aj rôzne vybavenie, ale dnes už po kúpalisku nezostalo ani stopy...

Takto sa začínal článok o legendárnom petržalskom kúpalisku, ktorý v roku 2020 pripravil náš kolega a kamarát Roman Slušný (†50). V tom čase podľa dochovaných písomných záznamov uplynulo rovných 100 rokov, keď sa Bratislavčania presunuli na štrkovú pláž vhodnú na ležanie, kde mali aj dobrý prístup do vôd Dunaja. Bolo to v júli 1920, oficiálne však tzv. slnečné kúpalisko Lido vzniklo až v roku 1924. Pozrite si na porovnanie aktuálne foto z tohto miesta, ktoré nám poskytol Ľubomír Deák z OZ Bratislava a jej Premeny.

Zdroj: Archív TASR

​Rok 1962: Na slnečnom Lide to spočiatku vyzeralo približne takto, foto je však „mladšia“ o takmer štyri desaťročia.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej premeny 2023

​Rok 2023: Záber z rovnakého miesta, už s pohľadom na Most Apollo.

Ako ďalej Roman písal, pre lepší komfort návštevníkov vybudovali na pláži najskôr plátenné a neskôr drevené prezliekarne, aj samotná pláž prešla terénnou úpravou. Návštevníci kúpaliska mali k dispozícii štrkovitý úsek pobrežia, prezliekacie kabínky z dreva a malý bazén. V roku 1934 pribudol na Lide väčší bazén s dĺžkou 33 m, ktorý bol v tom čase najväčší v Bratislave.

Zdroj: Archív TASR

Rok 1958: Máj bol v tomto roku mimoriadne horúci, rušno bolo aj na kúpalisku Lido.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej premeny 2023

​Rok 2023: Opäť záber z rovnakého miesta, teraz vidíme cvičko.

O štyri roky neskôr, počas okupácie Petržalky, bol k Nemecku pričlenený aj pravý breh Dunaja, a tak Bratislava stratila toto svoje bazénové a plážové kúpalisko. V roku 1944 bolo Lido zase poškodené počas bombardovania Američanmi, ale ešte dlhé roky po vojne sem mnohí Bratislavčania radi chodievali. "Niektorí pri návštevách Lida vravievali, že sa idú kúpať k Čiernemu moru, keďže sa doň Dunaj vlieva," spomínal Roman.

Zdroj: Archív TASR

Rok 1962: Mnohí Bratislavčania radi odpočívali na petržalskom brehu Dunaja. Jeho značná časť je dnes zanedbaná.

Legendárne kúpalisko slúžilo verejnosti ešte aj začiatkom 80. rokov minulého storočia. V 90. rokoch sa objavili plány na rekonštrukciu Lida, ktoré malo byť súčasťou veľkého rekreačno-zábavného areálu, ale projekt sa napokon nezrealizoval. Plány na obnovenie tohto priestoru na rekreačné účely má spoločnosť J&T Real Estate, ktorá ​ už prezentovala vizualizácie budúceho areálu s plážou na petržalskom brehu Dunaja. Mnohí Bratislavčania by sa realizácii tohto projektu určite veľmi potešili.

(ars, bn)

Páčil sa vám článok?