FOTO: Z týchto fotiek mrazí. Takto vyzeral Dunaj počas tuhých zím v minulosti

14.1.2024
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Dnes to už nezažijeme. No počas tuhých zím v 20. stroročí a samozrejme storočia predtýmDunaj v Bratislave zamŕzal a neraz spôsoboval i škody, napríklad počas ľadových povodní. Pozrite si pár fotiek, ako vyzerala rieka počas mrazivých zím kedysi.

Ako priblížila na sociálnej sieti Bratislavská vodárenská spoločnosť, napríklad v roku 1956 hrubá vrstva nahromadených ľadových krýh bránila odtoku vody a hladina rieky začala stúpať. "Na niektorých miestach hrúbka ľadu dosiahla až 1,8 metra a Dunaj vystúpil do výšky 912 centimetrov. Pretože hrozilo, že obrovské ľadové kryhy poškodia kamenné piliere Starého mosta, úrady sa rozhodli pre rozbitie ľadu pomocou leteckého bombardovania," objasňuje BVS.

Prvý záznam o zamrznutí Dunaja na území Bratislavy je známy z roku 793. Na rieke bolo vtedy vraj toľko ľadu, že sa pri ústí do Čierneho mora roztápal ešte aj v letných mesiacoch.

Zdroj: Archív TASR

​Zamrznutý Dunaj 14.2.1963.

"Dunaj v dávnejšej minulosti zamŕzal až do takej miery, že sa na ňom mohli konať tradičné zimné slávnosti, tzv. Eisewegmachen, ktorých súčasťou bol pochod celej mestskej rady cez Dunaj na čele s mešťanostom do Petržalky. Vo februári 1813 sa na Dunaji vytvoril taký hrubý ľad, že sa po ňom podľa novín Pressburger Zeitung dalo prechádzať s naloženými vozmi," informuje BVS.

Ľadové povodne, ktoré sužovali Bratislavu, nám pripomínajú nápisy a tabuľky na stenách historických budov na Starej radnici či Laurinskej ulici, ako aj znak na múre Primaciálneho paláca, ktorý ukazuje, ako vysoko siahala hladina rieky pri ľadovej povodni v roku 1850.

Zdroj: Archív TASR

​Zamrznutý Dunaj 14.2.1963.

Dunaj zamrzol aj vo februári 1963.  "Pracovníci vodohospodárskej organizácie Dunaj-Váh v Bratislave venujú v týchto dňoch zvýšenú pozornosť situácii na vodných dielach a hlavne na Dunaji. Na Dunaji sledujú množstvo ľadovej prikrývky, jej hromadenie a pod. Situáciu na čs. úseku Dunaja zisťujú stále nočné i denné hliadky a na najnebezpečnejších úsekoch od Bratislavy po Štúrovo rádiové hliadky, ktoré v prípade nebezpečia zátop upozornia štáb protipovodňovej komisie KNV," uvádza dobová popiska k fotografiám TASR.

Zdroj: Archív TASR

Zamrznutý Dunaj 14.2.1963.

(ms)

Páčil sa vám článok?