HISTÓRIA - Už 27 rokov uplynulo od smrti Alexandra Dubčeka, ktorý sa mal sa stať prvým slovenským prezidentom!

7.11.2019

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

November je smutným mesiacom najmä pre rodinu Alexandra Dubčeka, ktorého 27. výročie úmrtia si práve dnes pripomíname. Bývalý komunistický funkcionár bol významnou osobnosťou Pražskej jari 1968, ale aj Nežnej revolúcie 1989 a doplatil na následky ťažkých zranení pri autonehode z 1. septembra 1992 na diaľnici z Bratislavy do Prahy...

"Dnešný dátum bude aspoň u mňa vždycky spojený so smutným výročím tragickej smrti Alexandra Dubčeka. Na ten deň si ako vtedy zastupujúci predseda slovenskej sociálnej demokracie veľmi dobre pamätám. Okrem toho, že odišiel mne blízky človek, ktorého som si vážil a mal rád, stratili sme vo vrcholovej politike osobnosť, ktorá nemenila hodnotový rebríček podľa preferenčnej výhodnosti, ale za ľudskú dôstojnosť a sociálnu spravodlivosť bojovala až do konca svojho života, ktorá bola uveriteľná a teda dôveryhodná, ktorá svoj úprimný vzťah k ľuďom nevytvárala na základe marketingových odporúčaní, ale svojho cítenia a otvoreného srdca. Chýba nám všetkým," napísal na sociálnu sieť Jaroslav Volf, ktorý bol spolu s Alexandrom Dubčekom v osudnom roku 1992 členom Sociálno-demokratickej strany Slovenska. 

VIDEO a FOTO: Od úmrtia Alexandra Dubčeka uplynulo už 26 rokov - čo bolo príčinou jeho tragickej autohavárie?

Dnešný deň je veľmi smutným dátumom pre rodinu Dubčekovcov. Presne 7. novembra 1992 zasiahla celé vtedajšie Česko-Slovensko správa o smrti predsedu Federálneho zhromaždenia Alexandra Dubčeka. Ten v pražskej nemocnici podľahol zraneniam, ktoré utrpel 1. septembra pri autonehode na diaľnici z Bratislavy do Prahy. Z jeho troch synov žijú už len dvaja - Milan a Pavol.

​V čase, keď Alexander Dubček prišiel o život bol predsedom Federálneho zhromaždenia, ale po zániku spoločného štátu Čechov a Slovákov k 1. januáru 1993 mal byť najvážnejším kandidátom na post prvého slovenského prezidenta, ktorým sa napokon 2. marca 1993 stal Michal Kováč.

Alexander Dubček ostáva inšpiráciou nebáť sa uskutočňovať zodpovednú zmenu, aby sme krajinu posúvali vpred. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) to uviedol na sociálnej sieti v súvislosti s výročím smrti bývalého československého politika a ústrednej osobnosti Pražskej jari. 

"Alexander Dubček zostáva pre nás inšpiráciou nebáť sa uskutočňovať zodpovednú zmenu tak, aby sme posúvali krajinu vpred a boli vyspelým a moderným demokratickým štátom vo svete," skonštatoval Pellegrini.
Dubček bol podľa jeho slov osobnosťou, ktorá pochopila potrebu historickej zmeny spoločnosti postavenej na demokracii a slobode. Označil ho za velikána slovenskej histórie.

Od úmrtia slovenského politika a štátnika Alexandra Dubčeka uplynulo vo štvrtok 7. novembra 27 rokov. Bol jednou z osobností moderných slovenských dejín. Jeho osudovým rokom bol rok 1968, keď bol zvolený za prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ).

Svojím reformným úsilím známym ako Pražská jar sa stal nielen najobľúbenejším politikom vo vtedajšom Československu, ale aj svetovo známou osobnosťou. Jeho reformné úsilie, nazývané tiež ako socializmus s ľudskou tvárou, ukončila augustová (1968) invázia vojsk vtedajšej Varšavskej zmluvy na čele so ZSSR do ČSSR. Svoju úlohu zohral aj počas veľkých protestných zhromaždení, ktoré odštartovali tzv. Sametovú, respektíve na Slovensku Nežnú revolúciu v novembri 1989 a viedla k pádu komunistického režimu a významným celospoločenským zmenám.  

(ars, TASR)

Páčil sa vám článok?