VIDEO a FOTO: Od úmrtia Alexandra Dubčeka uplynulo už 26 rokov - čo bolo príčinou jeho tragickej autohavárie?

7.11.2018

Zdroj: FB Alexander Dubček

Páčil sa vám článok?

Dnešný deň je veľmi smutným dátumom pre rodinu Dubčekovcov. Presne 7. novembra 1992 zasiahla celé vtedajšie Česko-Slovensko správa o smrti predsedu Federálneho zhromaždenia Alexandra Dubčeka. Ten v pražskej nemocnici podľahol zraneniam, ktoré utrpel 1. septembra pri autonehode na diaľnici z Bratislavy do Prahy. Z jeho troch synov žijú už len dvaja - Milan a Pavol.

Alexander Dubček bol jedným z najznámejších Slovákov v našej novodobej histórii. Stal sa kľúčovou postavou Pražskej jari, symbolom odporu proti obsadeniu Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968, ale svoju úlohu zohral aj v Nežnej revolúcii v roku 1989. Po nej sa stal predsedom Federálneho zhromaždenia, hoci sa v roku 1990 netajil ani prezidentskými ambíciami po tom ako z tejto funkcie 10. decembra 1989 odstúpil Gustáv Husák. Hlavou štátu sa napokon stal český disident Václav Havel. Dubček sa angažoval v Sociálno-demokratickej strane, za ktorú sa dostal aj do parlamentu, ale netajil sa tým, že nesúhlasí s rozdelením spoločnej republiky na dva samostatné štáty, nakoľko sa obával budúcnosti Slovenska vedeného Vladimírom Mečiarom. 

K tragickej nehode došlo 1. septembra 1992, keď služobné BMW smerujúce z Bratislavy do Prahy dostalo na 88 kilometri diaľnice D1 na mokrej vozovke šmyk a skončilo mimo cesty. Obaja členovia posádky - vodič Ján Rezník aj vtedy 70-ročný Alexander Dubček pri náraze z auta vyleteli a najmä starší z dvojice utrpel ťažké zranenia. Najskôr ho sanitkou previezli do Humpolca, ale neskôr bol na vládny príkaz prevezený do pražskej nemocnice Na Homolce. "My ako rodina sme s tým vtedy nesúhlasili. Žiadali sme, aby bol hospitalizovaný v Brne, kde mali rovnako kvalitné vybavenie a navyše by sme to tam mali za ním bližšie, keby sme ho chceli navštevovať, ale nebolo nám vyhovené," povedal Dubčekov syn Pavol, ktorý je lekárom. Otcovi však nijako pomôcť nedokázal on ani jeho českí kolegovia a ten 7. novembra 1992 v Prahe podľahol svojím zraneniam a následným zdravotným komplikáciám. Pri vyšetrovaní nehody sa preukázalo, že vodič Ján Rezník išiel na osudnom úseku diaľnice 120-kilometrovou rýchlosťou, hoci v prípade nepriaznivého počasia, ktorým dážď bol, tam bola predpísaná maximálna rýchlosť 80 km za hodinu. Za svoju nedbanlivosť, ktorou nepriamo spôsobil smrť predsedovi federálneho zhromaždenia bol odsúdený na rok väzenia, ale odsedieť si ho nikdy nešiel, nakoľko mu bola na Slovensku udelená amnestia. 

V súvislosti s nehodou sa hneď v prvých dňoch začali objavovať rôzne správy, ktoré by sme dnes asi označili za konšpiračné teórie ako napríklad tá, že prečo boli na aute po náraze otvorené zadné dvere, keď muži vyleteli cez rozbité okná alebo kde zmizla Dubčekova aktovka. Právnik Liboslav Leksa v knihe Tragédia na 88. kilometri vyslovil domnienku, že Dubček mohol prekážať aj niektorým zložkám polície a tajnej služby, keďže mal o tri dni neskôr vypovedať v Moskve o kriminálnej činnosti KGB. V ten istý deň bol totiž v Poľsku zavraždený aj bývalý poľský premiér z rokov 1970 až 1980 Piotr Jaroszewicz, ktorý mal svedčiť v tom istom procese. 

Zdroj: FB Alexandra Dubčeka

​Slovensko si osobu Alexandra Dubčeka tento rok uctilo aj nakrútením celovečerného filmu, na ktorý sa boli pozrieť obaja jeho synovia Pavol aj Milan, ale napríklad aj Dubčekova vnučka Jana (na obrázku).  

Zdroj: Pavel Šticha, citylife

​Tento mesiac si bude Dubčekova rodina pripomínať svojho slávneho príslušníka a predka hneď dvakrát. Dnes a potom ešte aj 27. novembra, kedy bude mať tento rodák z Uhrovca nedožité 97. narodeniny. Alexander Dubček je pochovaný na čestnom mieste cintorína v Slávičom údolí a na jeho hrobe sú počas celého roka čerstvé kvety a desiatky sviečok. Aj to je dôkaz, že Slovensko naň ani 26 rokov po jeho smrti nezabudlo... "Boli sme na hrobe na Dušičky, dnes večer mu asi ešte zapálime doma sviečku. Je to smutné výročie. Neradi si ho pripomíname. Oveľa radšej si na otca spomenieme koncom mesiace v deň jeho narodenín," povedal pre Bratislavské noviny jeho syn Pavol Dubček, ktorý deň strávil v ambulancii polikliniky na Tehelnej ulici, kde pôsobí ako chirurg a traumatológ. Druhý syn Milan strávil dnešné výročie na chalupe po svokre v Turčianskych Tepliciach. "Aj keď sme boli dlhodobo v zahraničí, tak moja manželka otcovi sviečku vždy zapaľuje. Na hrob sa zajtra chystajú moje dcéry a vnučky Alexandra, Janka a Evka."

Zdroj: FB Alexandra Dubčeka

(ars, foto: abn, FB A.D.) 

Páčil sa vám článok?