Svätý Juraj bol patrónom arcibiskupov

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nádvorie Primaciálneho paláca v letných mesiacoch osviežuje fontána, v strede ktorej sa vypína súsošie svätého Juraja ako rytiera na koni, ktorý bojuje s trojhlavým drakom. Fontána tam však stojí ani nie 80 rokov.

Súsošie bolo pôvodne centrálnym motívom inej fontány, ktorá stála kdesi v areáli parku pri Letnom arcibiskupskom paláci (teraz úrad vlády). Letný arcibiskupský palác sa stal v 19. storočí vojenskou nemocnicou, park zanikol aj so svojou pôvodnou sochárskou výzdobou. Väčšina sochárskych diel je dnes nezvestná. Časti pôvodných fontán sekundárne použili na niektorých iných fontánach v meste, sochy atlantov, ktoré niesli záhradné schodište, sú dnes v Kittsee.

Súsošie sa dostalo do meštianskej záhrady na Dunajskom nábreží, tam, kde dnes stojí rozľahlý obytný objekt z polovice 20. rokov od architekta J. Merganca (Vajanského nábrežie 15 a 17, Tobrucká 2). Poškodené súsošie daroval v roku 1929 obchodník Rudolf Wahl mestu a po rekonštrukcii ho umiestnili na nádvorie Primaciálneho paláca, vtedy už mestskej radnice.

Svätý Juraj bol osobným patrónom arcibiskupa Juraja Lippaya, ktorý dal v prvej tretine 17. storočia veľkými nákladmi zriadiť pri letnom paláci nádhernú záhradu, ktorá sa stala slávnou v celej Európe (A Posonyi Kert). Bol aj osobným patrónom Juraja Szelepchényiho, ktorý zasadol na arcibiskupský trón v druhej polovici 17. storočia. Svätý Juraj mal aj mimoriadny vzťah k histórii mesta. Prešporskí mešťania totiž každoročne v deň svätého Juraja (24. apríla) volili nového richtára a členov mestských zastupiteľských orgánov.

Štefan Holčík
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?