Na fontáne nie je srnka, ale jelenček

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V západnej časti Hviezdoslavovho námestia stojí od 40. rokov 20. storočia malá romantická fontánka. Jej ústredným motívom je súsošie z červeného umelého kameňa.

Na diele sú podpísaní dvaja významní bratislavskí umelci: Alojz Rigele a Robert Kühmayer. Súsošie začal totiž tvoriť Alojz Rigele, avšak smrť v roku 1938 mu zabránila dielo dokončiť. Neskôr sa rozpracovanej plastiky ujal Robert Kühmayer.

Fontánka zatienená stromami a obkolesená lavičkami poskytovala v čase, keď ešte námestie nebolo také rušné, príjemné prostredie pre tých, ktorí si chceli v parku odpočinúť. Medzi stromami za ňou bolo umelecky stvárnené kŕmidlo pre vtáčiky, ktorých spev sa miešal so zvukom striekajúcej a padajúcej vody.

Fontánka je známa pod menom Dievča so srnkou. Dnes už ťažko zistíme, prečo si Rigele za tému súsošia vybral nemeckú ľudovú rozprávku z diela bratov Grimmovcov s pôvodným názvom Brüderlein und Schwesterlein. V slovenskej verzii je rozprávka známa z diela Pavla Dobšinského. Treba si prečítať jeho rozprávku Jelenček. Divák potom pochopí, že „srnka“ nie je „srnkou“ ale „jelenčekom“, teda bratom dievčiny, ktorého kliatba zlej macochy premenila na malého jeleňa.

Fontánka na Hviezdoslavovom námestí je teda ilustráciou k ľudovej rozprávke. Tak bola pôvodne zamýšľaná. Zrejme mala zdôrazňovať miesto, kde na lavičkách odpočívali matky a pestúnky. Okolo nich sa tmolili ich malí zverenci a s otvorenými ústami počúvali rozprávku o zlej macoche.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?