V priekope voda nikdy nebola

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V Bratislave sa s obľubou ukazuje turistom ako „katov dom“ objekt, kde kat nikdy nežil. Pamätnou tabuľou Mozartovi je označený palác, kde Mozart nikdy nebol. Ani na fontáne nestojí kamenný Roland, ale kráľ Maximilián. Akoby v Bratislave ešte nebolo dosť klamstiev.

Teraz má vzniknúť ako nová atrakcia mesta úprava na „vodnú priekopu“ tam, kde nikdy vodná priekopa nebola. Vo fortifikačnej architektúre sa výrazom „vodná priekopa“ označuje taká umelo vytvorená priehlbeň v teréne, ktorá intencionálne vznikla na vonkajšom obvode opevnenia, a ktorá bola trvalo naplnená vodou. Aj starý Prešporok takú priekopu mal, ale nie pri Michalskej bráne. Skutočná vodná priekopa sa nachádzala pri južnej línii mestských hradieb pozdĺž dnešného Hviezdoslavovho námestia a Gorkého ulice.

Priekopa pri Michalskej bráne bola suchá. Dávno pred 18.storočím odviedli potok, ktorý hádam v trase neskoršej priekopy zo svahov Malých Karpát prv tiekol, do nádrže približne na mieste dnešného kostola Kapucínov. O tom, že priekopa okolo Michalskej brány bola už aj v 15. storočí suchá (uvedomme si blízkosť Suchého mýta!), svedčí napríklad záznam o zasypávaní mrciny koňa, ktorý spadol do priekopy z mosta. Povyše Michalskej brány bola v priekope strelnica. Boli tam aj záhrady mešťanov.

Výškový rozdiel medzi dnom priekopy pod mostom a barbakanom Michalskej brány a medzi dnom priekopy pred Rybárskou bránou (pri opere SND) je niekoľko metrov. Neviem si predstaviť, ako by sa voda pri Michalskej bráne bola udržala, keď priekopa dokázateľne nebola prehradená žiadnymi „priehradami“. Ibaže by voda tiekla smerom hore ako v rozprávke. Alebo ako vo víťaznom návrhu profesora Janáka. Nebolo by bývalo múdrejšie pred vyhlásením verejnej súťaže študovať históriu?

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?