Františkánske námestie bolo kedysi plné rýb

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V stredovekých mestách sa vytvárali zvláštne miesta, na ktorých sa oddelene predávali ryby, mäso, chlieb, obilie, drevo a pod. V Prešporku rybári ponúkali svoj úlovok kupujúcim na trhu v miestach terajšieho Františkánskeho námestia.

Až od začiatku 18. storočia sa začali ryby predávať na inom mieste pred hradbami mesta, ktoré dodnes poznáme ako Rybné námestie, hoci výstavbou Nového mosta celkom stratilo svoj urbanistický charakter. Pôvodné trhovisko na mieste Františkánskeho námestia vzniklo skôr než Hlavné námestie. Jeho mimoriadne nepravidelný pôdorys sa formoval po stáročia.

Výstavbou evanjelického (teraz jezuitského) kostola a Paláca miestodržiteľskej rady (Hlavné námestie 8) sa vytvoril na prechode k Hlavnému námestiu na prelome 17. a 18. storočia pravidelný mestský útvar s mariánskym stĺpom uprostred. Od konca 16. storočia stála na trhovisku aj kamenná fontána s objemnou nádržou. Možno aj v nej, tak ako vo fontánach nemeckých miest na Dunaji, plávali ešte nepredané živé ryby.

Až do konca 19. storočia bolo námestie bez zelene. Potom dal mestský okrášľovací spolok vysadiť na priestranstve park a stromy. Nikto však vtedy nepredpokladal, že stromy prerastú a zakryjú cennú historickú architektúru okolitých meštianskych domov a cirkevných stavieb, že vzácny a ojedinelý stĺp Panny Márie zanikne o sto rokov medzi pňami a bujnými korunami neorezávaných stromov.

Na pôvodnom rybnom trhu nestáli stánky, ale drevené kade, šafle, dieže, vedrá. Ryby boli rozložené aj na zemi či na rohožiach z rákosia. Sortiment bol určite obohatený aj rakmi a dunajskými "ustricami". Dnes stojí na námestí pódium s "vysunutou" prevádzkou reštaurácie Bambusová záhrada s čínskymi špecialitami. O tom sa človeku v stredoveku naozaj nemohlo ani len snívať.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?