Vedľa Hradu stavajú pôvodnú prístavbu

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Viackrát som si vypočul v trolejbuse od obyvateľov vilovej štvrte nad Hradom nelichotivé až urážlivé poznámky na adresu novostavby pri západnom priečelí hradného paláca.

Mrzí ma, že títo neinformovaní kritici z trolejbusu nevystúpili a nešli si prečítať tabuľu pred vchodom na stavenisko. Dozvedeli by sa, že sa tu rekonštruuje objekt, aký tu stál pred katastrofálnym požiarom hradu v roku 1811.

Areál Hradu sa stal majetkom uhorskej koruny pravdepodobne už v 11. storočí. Od 16. storočia bol Hrad oficiálnou rezidenciou uhorských kráľov a kráľovskej koruny. V 18. storočí už gotický palác z 15. storočia ani napriek mnohým prestavbám, úpravám a modernizáciám nevyhovoval potrebám kráľovského dvora Márie Terézie. Trvalo však dvadsať rokov od korunovania kráľovnej (1741), kým si kráľovstvo mohlo dovoliť investovať do nákladnej prestavby sídla panovníčky.

Pôvodne sa uvažovalo pristavať k západnej stene starého paláca prepychovú dvojpodlažnú kaplnku s oválnym pôdorysom a vysokou kupolou. Po viacerých zmenách plánov na terase opevnenia zo 17. storočia postavili pred rokom 1764 trojkrídlovú budovu s otvoreným nádvorím uprostred. Budovu projektoval kráľovský architekt Franz Anton Hillebrandt. Nachádzali sa v nej kuchyne, zásobárne potravín a paliva, stajne, priestory pre koče a vozy, ale aj kancelárie a byty služobníctva.

Na nádvorí bola pieskom a pilinami vysypaná plocha, ktorá slúžila ako otvorená jazdiareň pre výcvik jazdeckých koní. V podstreší boli aj sklady sena. Nová budova bola so starým palácom spojená vlastným schodiskom. Objekt, ktorý bol v areáli kráľovského hradu len menej významnou stavbou, bol výstavnejší a rozľahlejší než ktorékoľvek panské sídlo na vidieku. V roku 1811 aj táto časť Hradu vyhorela a čoskoro ju rozobrali na stavebný materiál. Archeologický výskum v 60. a 80. rokoch už odkryl len suterény, kanalizáciu, dolnú časť schodiska a základové múry budovy.

Terajšia rekonštrukcia sa čo najviac približuje pôvodnému projektu F. A. Hillebrandta. Nová budova však bude stáť na viacpodlažnej suterénnej garáži. Jej vonkajšok sa bude od pôvodnej stavby 18. storočia líšiť len v tvare vikierov okien podstrešia. Napriek tomu, že na vizualizácii projektu boli predpokladané tvary podľa Hillebrandta, realizované okienka v streche pripomínajú skôr architektúru dedinskej sýpky. A to napriek tomu, že pôvodný tvar vikierov sa už realizoval na budove pri severných hradbách Hradu a na streche Erdődyovského paláca na Ventúrskej 1. Výstavba budovy na západnej terase Bratislavského hradu je teda pokračovaním dlhodobej rekonštrukcie bývalej kráľovskej rezidencie.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?