Bratislava si dnes pripomenula výročie oslobodenia Červenou armádou

4.4.2017
0
Bratislava si dnes pripomenula výročie oslobodenia červenou armádou - 17796269_1131180196992545_3457037700161401727_n
Páčil sa vám článok?

Už tradične pri Pomníku víťazstva na bratislavskom Námestí Eugena Suchoňa si dnes ústavní činitelia, členovia diplomatických zborov, ale i predstavitelia mesta spolu s protifašistickými bojovníkmi pripomenuli 72. výročie oslobodenia Bratislavy Červenou armádou.

Nech tragédia druhej svetovej vojny slúži ako výstraha, aké nebezpečné je ignorovať intoleranciu, xenofóbiu, rasizmus a neznášanlivosť, varoval primátor Ivo Nesrovnal. Život v slobode berieme ako samozrejmosť a neoddeliteľnú súčasť našich životov. Nebuďme však nepozorní a ľahostajní voči tomu, čo sa okolo nás deje. Lebo rastú hnutia, ktoré pod rúškom prinášania rýchlych a príťažlivých riešení, vnášajú medzi nás nevraživosť, hrubosť a nenávisť, vyhlásil primátor Nesrovnal na dnešnej pietnej akcii.

Podľa Nesrovnala si však zároveň pripomíname udalosť, ktorá sa stala svedectvom porážky zla. Zla, ktoré pred vyše 70 rokmi ovládlo Európu, ktoré bolo postavené na nenávisti voči inému národu či náboženstvu a ktoré v mene zvrátenej ideológie likvidovali milióny ľudí. Je dôležité si pripomenúť, že v ťažkých časoch európske národy našli silu a spoločne sa vysporiadali s nacizmom a ideológiou národného socializmu, myslí si primátor, podľa ktorého sa 4. apríl 1945 nezmazateľne zapísal do dejín hlavného mesta ako deň definitívneho ukončenia bojov najväčšieho vojenského konfliktu v dejinách, teda druhej svetovej vojny.

Odvaha postaviť sa proti násiliu a zlu aj za cenu nasadenia života. To je hlavný odkaz, ktorým dnes vzdávame svoj rešpekt, vďaku a úctu, skonštatoval Nesrovnal.

Naša vďaka patrí všetkým, ktorí sa 4. apríla 1945 zapojili do bojov o Bratislavu, osobitne tým, ktorí pri oslobodzovaní mesta položili svoje životy. Nedovoľme, aby sa história opakovala, musíme sa postaviť každému, kto by chcel v tomto meste či kdekoľvek v Európe šíriť nenávisť, neznášanlivosť, xenofóbiu, rasizmus, antisemitizmus, či inú formu zla, uviedol starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Podľa predstaviteľov oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Bratislavského kraja poukazujú pri tejto príležitosti na to, že dnešnou pietnou spomienkovou akciou sa vzdáva hold 742 vojakom a dôstojníkov Červenej armády či 120 civilistom padlým v rámci oslobodzovacích bojov. Spomenúť si podľa nich treba aj na 470 vojakov nepriateľských vojsk, Nemcov a Maďarov, ktorí nezmyslene položili koncom druhej svetovej vojny svoje životy v záujme nie im vlastným.

Pripomenúť si oslobodenie Bratislavy prišli na Námestie Eugena Suchoňa aj predstavitelia vlády, poslanci národnej rady a štátni tajomníci, zástupcovia diplomatických zborov, štátnej správy a samospráv, ale aj priami účastníci bojov.

(TASR, ms, Foto: FB magistrát, Staré Mesto)

Páčil sa vám článok?