Kaviarne mali kaziť najmä zbožnú mládež
Kaviarne mali kaziť najmä zbožnú mládež - kedysi_201524_cafe_stahl
Už v prvej polovici osemnásteho storočia vznikali v Prešporku kaviarne. Popri víne ponúkali najmä pivo, ktoré sa začalo variť v Meštianskom pivovare, a špeciálne prešporské likéry, vyrábané z destilátov z úrody prešporských záhrad.
V kaviarňach sa dalo dobre najesť, vypiť si nielen šnapsy, ale aj originálne prešporské osviežujúce nápoje, zahrať si šachy, biliard a karty a prečítať si čerstvé noviny miestne i viedenské.
Roku 1752 bolo v meste už deväť kaviarni. Najvychýrenejšia bola kaviareň juristov na rohu vtedajšej Promenády a Malej Ventúrskej ulice. Tu sa roku 1752 spiekla žiadosť majiteľov prešporských kaviarni o možnosť zjednotiť sa v kaviarenskom cechu. Nepochodili. Prešporskí mešťanostovia dospeli k záveru, že prostredie kaviarní podporuje záhaľku a kazí zbožnú mládež. Chodievali však do nich príslušníci lepšej spoločnosti, nuž prosperovali, hoci ceny v nich boli približne raz toľké ako vo vinárňach a trojnásobné v porovnaní s viechami. Drahé a luxusné kaviarne boli rozmiestnené najmä vo vtedajšom spoločenskom centre na Promenáde a v jej bezprostrednom okolí.
O sto rokov neskôr sa zloženie kaviarenských hostí mení. Naučili sa ich navštevovať úradníci, obchodníci, advokáti a najmä umelci. Podľa mestského adresára Pressburger Weigweiser bývalo v roku 1895 v Prešporku pravidelne otvorených sedemnásť kaviarní. O desať rokov neskôr ich bolo už o desať viac a rozlietli sa z Promenády do celého mesta. Najznámejšie boli Café Apfel, Café Stahl a doména rodiny Palugyayovcov či neskôr Prügerovcov, Carlton-Savoy. Z nich na prelome devätnásteho storočia vyrástol jeden z najväčších pohostinských komplexov strednej Európy.
Peter Ševčovič
Z kuchyne starého Prešporku (krátené)