Pri zaváraní mohli slúžky iba pomáhať

6.9.2015
0
Pri zaváraní mohli slúžky iba pomáhať - lekvar_varenie Pri zaváraní mohli slúžky iba pomáhať - lekvar_varenie
Páčil sa vám článok?

Ženy v zabehaných rodinách mali práce nad hlavu. Robota okolo detí, záhrady, domácich zvierat, varenie, upratovanie, zaváranie, starostlivosť o pohodlie ustatého manžela, náboženské a charitatívne povinnosti, pranie a čistenie šatstva a bielizne, ručné práce, maľovanie príbytkov, šitie a látanie. Neustála činnosť pre pokojný život rodiny v dome, záhrade, vo vinohrade i na poli zapĺňala všetky minúty ženských dní.

Len ženy s odrastenými deťmi a tie, ktoré boli v núdzi, hľadali si aspoň príležitostnú prácu, trebárs ako gazdiné v zámožnejších rodinách žien, ktoré ako prvé lastovičky získali vysokoškolské vzdelanie a zaumienili si, že sa v ňom budú realizovať. Keď v lete vypukla sezóny zeleniny, zavárali ju však všetky. Pretekali sa medzi sebou, ktorá z nich namieša chutnejšiu zmes soli a rôznych korenín, potrebnú na nálevy pri zaváraní. Dlho medzi sebou štebotali, či ku kilu kuchynskej soli treba pridať tri alebo päť deka žltých semienok horčice, jednu či tri lyžice zrniek čierneho korenia, koľko korenia voňavého, koľko bobkového listu, koľko koriandra, klinčekov, ďumbiera, borievok, papriky a rôznych sušených či čerstvých byliniek.

Napokon vzniklo toľko zaváracích zmesí, koľko bolo v Prešporku gazdiniek, a každej sa tá jej videla byť najlepšia. Zhodli sa iba v tom, že desať deka zmesi soli s koreniami treba päť minút povariť v pollitri osempercentného vínneho octu a nálev doplniť prevarenou vodou na dva a pol litra. Ak mal byť nálev sladkokyslý, bolo v ňom treba ešte rozpustiť 10 až 20 deka cukru alebo pätnásť až dvadsaťpäť deka včelieho medu. Najbežnejšie zmesi namiešaných korení predávali aj obchodníci a kofy na rínku. Domáce panie zaváranie nikdy nezverili slúžkam. Ak ich aj mali, slúžky smeli iba pomáhať.

Peter Ševčovič
Z kuchyne starého Prešporka (krátené)

Páčil sa vám článok?