Žobráci dostali jedlo len s podmienkou

17.4.2015
0
Žobráci dostali jedlo len s podmienkou - kedysi07_kolace Žobráci dostali jedlo len s podmienkou - kedysi07_kolace
Páčil sa vám článok?

Na Veľký piatok vo všetkých rodinách varievali makové rezance, aby sa v nasledujúcom roku urodilo toľko peňazí ako maku, a mnohé bujné dievky sa obsypávali mravcami, aby za nimi behali mládenci.

Vo všetkých kostoloch na každej svätej omši svätili sa veľkonočné jedlá a pestro zafarbené vajcia. Ľudia z kostolov s košíkmi posvätených potravín v rukách domov utekali, aby urýchlili príchod dobrých čias.

Slávnostný obed Veľkonočnej nedele sa začínal delením posväteného vareného vajcia. Každý stolovník musel z neho kúsok zjesť, aby nikto z rodiny cez rok nikde nezablúdil a ak by aj život rodinu načas rozlúčil, aby sa do nasledujúcej Veľkej noci zišla.

Šarvanci povyliezali na dunajské vŕby narezať si čerstvé prútie na šibké korbáče, pouliční predavači na všetkých uliciach núkali lacné farbisté voňavky, dievčatá maľovali posledné vajíčka pre šibačov. Matka každej pripravila zo päť garderób na preoblečenie, lebo pondelkoví polievači chodievali v kŕdľoch a nešetrili vodou. Hasiči so striekačkami vyrukovali od ulíc už o šiestej ráno a krásavice, ktoré sa okolo nich nedopatrením obšmietali, premieňali na vodníčky.

Bývali to sviatky veselé i dôstojné. Žobráci počas nich nežobrali, lebo v stredu dostali od Prešporčanov dostatok poživne s podmienkou, že otrhanosťou a špinavosťou nepokazia slávnostný výzor mesta. V pondelok však už postávali na svojich pľacoch s vedrami plnými vody a stará či mladá dáma idúca okolo nich musela dať almužnu skôr, ako ju obliali. Mestská polícia na Veľkonočný pondelok zasahovala len pri zriedkavých ruvačkách medzi skupinami podpitých polievačov.

Peter Ševčovič
Z kuchyne starého Prešporku
(krátené)

Páčil sa vám článok?