Bratislavské rožky majú 230 rokov, kedysi ich vozili aj na cisársky dvor
Bratislavské rožky majú 230 rokov, kedysi ich vozili aj na cisársky dvor - b_rožky
Ak majú potraviny 230 rokov, určite už nie sú na jedenie. Ak si však pripomínajú 230 rokov od svojho vzniku, znamená to, že sú výnimočné. Platí to aj o Bratislavských rožkoch, ktoré oslavujú 230 rokov od prvej písomnej zmienky o svojom vzniku.
Spomínaná písomná zmienka sa datuje do roku 1785. Pekár, kuchár a vychýrený cukrár Wilhelm Scheuermann vtedy prvý raz upiekol vo svojej kuchyni rožky a s veľkou zvedavosťou ich ponúkol svojim zákazníkom. Cukráreň sa volala Pressburger Beugel a sídlila na dnešnom Hviezdoslavovom námestí. História nezaznamenala, či rožky sa hneď rozchytali, isté však je, že už o niekoľko desiatok rokov sa na ne chodilo až z Viedne a aby to cisársky dvor mal ešte ľahšie, rožky dovážali aj priamo do sídla Rakúska-Uhorska.
Rožky už na prelome
Kto by si trúfal upiecť rožky doma, tu je recept podľa OZ Bratislavské rožky – Poszonyi Kifli: Potrebujeme 45 dkg hladkej múky, 5 dkg práškového cukru, 12,5 dkg masla, 6 dkg masti, 1 dkg soli, 2,5 dkg droždia (nadrobené do cesta), 1 vaječný žĺtok,
(mm)