Bratislavské rožky majú 230 rokov, kedysi ich vozili aj na cisársky dvor

13.2.2015
0
Bratislavské rožky majú 230 rokov, kedysi ich vozili aj na cisársky dvor - b_rožky Bratislavské rožky majú 230 rokov, kedysi ich vozili aj na cisársky dvor - b_rožky
Páčil sa vám článok?

Ak majú potraviny 230 rokov, určite už nie sú na jedenie. Ak si však pripomínajú 230 rokov od svojho vzniku, znamená to, že sú výnimočné. Platí to aj o Bratislavských rožkoch, ktoré oslavujú 230 rokov od prvej písomnej zmienky o svojom vzniku.

Spomínaná písomná zmienka sa datuje do roku 1785. Pekár, kuchár a vychýrený cukrár Wilhelm Scheuermann vtedy prvý raz upiekol vo svojej kuchyni rožky a s veľkou zvedavosťou ich ponúkol svojim zákazníkom. Cukráreň sa volala Pressburger Beugel a sídlila na dnešnom Hviezdoslavovom námestí. História nezaznamenala, či rožky sa hneď rozchytali, isté však je, že už o niekoľko desiatok rokov sa na ne chodilo až z Viedne a aby to cisársky dvor mal ešte ľahšie, rožky dovážali aj priamo do sídla Rakúska-Uhorska.

Rožky už na prelome 19. a 20. storočia získali ochrannú známku – ako prvý potravinársky výrobok na území dnešného Slovenska – a ich popularita pokračovala aj v časoch prvej republiky. Rozmach pribrzdilo znárodňovanie súkromných pekární, ale hneď po roku 1989 pokračovali Bratislavské rožky v pretrhnutej histórii. Dnes sú bratislavským gurmánskym dedičstvom a kto ich ochutnal, vie, že jeden rožok je vždy málo…

Kto by si trúfal upiecť rožky doma, tu je recept podľa OZ Bratislavské rožky – Poszonyi Kifli: Potrebujeme 45 dkg hladkej múky, 5 dkg práškového cukru, 12,5 dkg masla, 6 dkg masti, 1 dkg soli, 2,5 dkg droždia (nadrobené do cesta), 1 vaječný žĺtok, 1,5 dl studeného mlieka (postupne prilievať). Už hotové cesto rozvaľkáme na približne dvojmilimetrovú hrúbku. Pridáme makovú, alebo orechovú plnku podľa chuti a vytvarujeme rožok. Pečieme asi 10 minút pri teplote 180 – 190°C.

(mm)

Páčil sa vám článok?