Tri dni v týždni sa jedli iba po tri oriešky
Tri dni v týždni sa jedli iba po tri oriešky - kedysi01_orechy
Prešporok bol zbožný, bohabojný a poslušný, pretože náboženské reguly či kresťanské, alebo židovské považoval za múdre a dokonale premyslené.
Sväté príkazy a posvätné pravidlá praktickej každodennej životosprávy nemohli obchádzať tí, ktorí dbali nielen na svoje životné potešenie, ale aj na zdravie, aby si čo najdlhšie zachovali mladistvú výkonnosť. Každopiatočné prísne pôsty dodržiavali Prešporčania statočne, pretože človek sa aspoň raz do týždňa musí očistiť od svojho každodenného obžerstva.
Mäso zväčša nejedávali ani v stredu a v sobotu. Bývalo nekresťansky drahé a Bohu sa to nepáčilo. V čase adventu sa tromi hladnými dňami v týždni pripravovali na vianočný čas radosti, hojnosti a veselosti, na ktorý bezprostredne nadväzovali fašiangy so svojimi zákaľačkami, tancovačkami a bujarosťou. Bol to taký útok na zdravie, že na Popolec sa už polovica Prešporčanov cítila ustatá, prejedená a chorľavá. Boh spravil znamenitý čin, že ľuďom predpísal prísny štyridsaťdňový pôst. Až veľkonočný baranček alebo capček bol počiatkom nielen očistných jarných bylinkových kúr, ale aj novej sýtosti.
Mnohé zbožné dámy prísnu pôstnu regulu po Popolcovej strede dobrovoľne sprísňovali. Upevňovali a ozdravovali svoje rodiny tým, že im upierali mäso s výnimkou krásnych nedeľných obedov.
Cez pôstne stredy, piatky a soboty nútili svojich najbližších zjesť iba po tri oriešky denne a každý z nich zapiť štvrťlitrom prírodného prešporského vína. Všetky noviny, ktoré v Prešporku vychádzali, odporúčali čitateľom využiť veľký pôst na zlepšenie zdravia, aby mohli jar privítať s ničím nekrotenou veselosťou.
Peter Ševčovič
Z kuchyne starého Prešporka (krátené)