Zámocká bola hlavným prístupom na Hrad

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vrchol hradného kopca bol už v praveku prístupný špirálovou cestou, ktorá ho obkolesovala z východnej, severnej a západnej strany. Asi jedna štvrtina dĺžky cesty od Dunaja na vrchol kopca sa zachovala v trase neskoršej Zámockej ulice.

Nemeckí obyvatelia Prešporka hrad nad mestom nenazývali hradom „Burg“ ale zámkom „Schloss“. Preto Zámocká ulica - Schlossgasse, Schlossweg. Nižšie položené podhradie sa volalo „Schlossgrund“, vyšší úsek bol známy pod menom „Schlossberg“. V dolnej časti ulice, približne od dnešného vjazdu do tunela, až po bránu pálffyovského paláca na rázcestí terajšej Škarniclovej a Zámockej ulice bola od 17. storočia usadená pod ochranou grófov Pálffyovcov židovská komunita. Tam stála aj synagóga.

Po roku 1910 vydali pohľadnicu, na ktorej vidno najvyšší úsek Zámockej ulice, fotografovaný z areálu zámku, zo západnej terasy, na ktorej dnes znovu stojí rekonštruovaný barokový objekt. Fotografiu možno datovať na základe skutočnosti, že na nej už stojí budova Meštianskej školy na dnešnej Zochovej ulici, ktorú postavili tesne pred rokom 1910 na pozemku bývalého parku pri paláci grófa Pálffyho.

Zámocká ulica bola husto zastavaná prízemnými domami vidieckeho charakteru, ktoré boli kryté výlučne dreveným šindľom. Domy obývali vinohradníci a hradné služobníctvo. Približne v strede záberu vidno malý nárožný dom s nízkym štítom obráteným k divákovi. Úzka medzierka vľavo od neho viedla k ceste, ktorá z vonkajšej strany sledovala valové opevnenie, ťahajúce sa oblúkom až k dnešnému Hodžovmu námestiu.

Z cesty sa postupne v 20. storočí vyvinula elegantná a frekventovaná ulica Palisády. Tá prevzala aj funkciu prístupovej cesty k hradnému areálu. Z pôvodnej zástavby tej časti Zámockej ulice, ktorá je zachytená na fotografii, sa nezachoval ani jediný objekt. Všetky zanikli v súvislosti s nezmyselnou asanáciou podhradia v 70. a 80. rokoch minulého storočia.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?