Najstaršie bratislavské trhovisko?

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Hradný kopec sa mierne zvažoval na východnej strane až k miestu, kde je dnes južné rozšírenie Ventúrskej ulice. Keď bolo na začiatku 13. storočia potrebné presťahovať z hradného areálu Kostol Najsvätejšieho Spasiteľa, vybrali miesto na vyvýšenine, kde sa dnes nachádza konkatedrála, pôvodne postavená ako mestský farský kostol. Zrejme už pred presťahovaním prepoštovho kostola tam bol cintorín, a na ňom menšia sakrálna stavba.

Pred zriadením stredovekého mesta sa na jeho území nachádzali viaceré menšie sídliská, ich prirodzeným centrom bolo trhovisko. To sa nachádzalo v priestore lievikovitého rozšírenia Ventúrskej ulice, ktorá si zachovala meno po majiteľoch a obyvateľoch zo 14. storočia. Už v stredoveku postavili do svahu pod kostolom rad domov. Tri gotické meštianske domy okolo roku 1770 zjednotili – vznikol palác krajinského sudcu grófa Juraja (Georga) Erdödyho.

Vedľajší stredoveký dom prestavali v 80. rokoch 19. storočia. Vtedy upravili jeho priečelie v módnom novorenesančnom slohu a pridali mu na 1. poschodí široký balkón. Od 80. rokov 19. storočia mal na prízemí čistiareň, prvú v Prešporku, Johann Kinzel. Dom mal od nepamäti spoločný dvor so susediacim domom, na ktorom sa zachovali viaceré gotické prvky. V 15. storočí tam razili mince, potom patril mešťanovi Štefanovi Gmaitlovi, po jeho smrti ho kráľ Matej Korvín poskytol novozaloženej Univerzite Istropolitane. Dnes v dome sídli Vysoká škola múzických umení. Ďalší dom na snímke, s preskleným arkierom, patril do jeho smrti v roku 1940 grófovi Ferdinandovi Billotovi.

Ako vidno z porovnania historickej pohľadnice z obdobia okolo roku 1910, okrem fasády domu číslo 3 sa tu málo zmenilo. Len ulica znovu pripomína trhovisko, a dom číslo 4 je zvýšený o jedno podlažie. Na začiatku 20. storočia patrila táto ulica k najhustešie obývaným uliciam Starého Mesta. Teraz je obývaný len minimálny počet priestorov. Miesto bytov zabrali školy, kancelárie, rôzne inštitúcie. A z voľakedy rušnej ulice obchodníkov a remeselníkov sa stala ulica reštaurácií a turistov.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?