Skutočné paláce sa postupne stratili

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

V čase keď bol Prešporok hlavným mestom uhorského kráľovstva, vzniklo vo vnútornom meste, ale aj mimo mestských hradieb, viacero šľachtických palácov. Zachovali sa len výnimočne (Grassalkovichov, Aspremontov, Letný arcibiskupský palác).

V priebehu 20. storočia viacero šľachtických palácov bez stopy zaniklo. O väčšine z nich nejestvuje ani minimálna dokumentácia. Ak sa skutočné paláce z mapy Bratislavy stratili, označuje sa dnes menom „palác“ hoci aj tuctový nájomný dom z druhej polovice 19. storočia len preto, že ho kedysi vlastnili príslušníci grófskej rodiny Esterházy (SNG).

Na fotografických záberoch dunajského nábrežia (dnes Vajanského nábrežie) z obdobia okolo roku 1900 je viditeľná významná stavba v priestore západne od terajšej hlavnej budovy Univerzity Komenského. V roku 1904 pred ňu postavili romantickú budovu priemyslovky. Na pláne mesta z roku 1765 objekt ešte zakreslený nie je, ale na Neyderovom pláne (1820) je zakreslený veľmi presne a je označený číslom 704. Hlavné priečelie bolo obrátene k Dunaju, naň sa v tupom uhle pripájalo východné bočné krídlo, ktoré sledovalo uličku a smerovalo k dnešnej Štúrovej ulici.

Hlavná budova pozostávala zo strednej dvojposchodovej časti (7 okenných osí) a dvoch jednoposchodových bočných častí ( po 4 okenné osi).V strede prízemia bola kamenná bránka, za ktorou sa dalo chodbou prejsť do dvora. Vozy do dvora mohli prichádzať zozadu, od vtedajšej Malej Grösslingovej ulice. Tri prostredné okná prvého poschodia zrejme osvetľovali hlavný salón paláca. Boli vyššie a výraznejšie ozdobené ako iné okenné otvory.

Viaceré detaily omietkovej výzdoby fasády boli identické alebo veľmi podobné prvkom na fasáde Apponyiho paláca na terajšej Radničnej ulici. Nie je to náhoda: aj palác na brehu Dunaja si dal postaviť gróf Juraj Apponyi († 1782). Mal síce viacero vidieckych sídiel, ale možno chcel mať aj tu letné sídlo s úžasným výhľadom na vtedy ešte neregulovaný Dunaj a zelené lužné lesy za ním.

Počas regulovania dunajských brehov sa prízemie paláca ocitlo čiastočne pod úrovňou novej vozovky. V dvadsiatych rokoch okolo neho vyrástli obytné domy a objekt projektovaný pôvodne ako burza, ale ešte v 30. rokoch zariadený ako sídlo univerzity. Apponyiovský palác chátral, zbúrali ho. Dnes nevieme, ako vyzerali jeho interiéry, jeho schodište. Podľa zachovaného paláca na Radničnej ulici si však vieme aj o tom urobiť približnú predstavu.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?