Značka Palugyay sa presadila aj v zahraničí

12.8.2012
0
Značka palugyay sa presadila aj v zahraničí - Palugyay1 3 Značka palugyay sa presadila aj v zahraničí - Palugyay1 3
Páčil sa vám článok?

Pokračujeme v mapovaní histórie Palugyayovcov a ich vynikajúcich prešporských vín z Prešporka, ktoré sa dostali nielen na cisársky dvor, ale boli žiadané aj v zahraničí. V období slávy svojho hotela U zeleného stromu v druhej polovici 19. storočia Palugyay už vo veľkom obchodoval s vínom.

Budapeštianske noviny Vadász és versenylap 21. apríla 1875 v reportáži o hoteli U zeleného stromu, kde popri kulinárskych dobrotách hodnotia aj víno: „Neprekonateľné sú jeho červené vína Chateau Palugyay a Villányi. Náš úsudok potvrdzuje aj poznámka jedného zo štamgastov. Tieto vína sa vyvážajú do ďalekého sveta - pije ich egyptský kráľ i ruský cársky dvor. Takýmto rozpätím klimatických extrémov vinárstvo pána Palugyaya predčí ešte aj bourdeuxské vína. Tiež sme mohli nahliadnuť do listu z východnej Indie, ktorý písal nemecký cisársky konzul so sídlom v Bombaji, v ktorom súbežne s vyjadrením svojej plnej spokojnosti s Chateau Palugyay si objednáva ďalšiu veľkú zásielku..."

Po čase sa v celom Rakúsko-Uhorsku značka Palugyay stala synonymom pre dobré víno. Svedectvo podáva aj obrázok humoristického časopisu KIKERIK (28. 1. 1877), na ktorom dobová karikatúra charakteru politickej satiry (dilemy rakúsko-uhorských politikov okolo rusko-tureckej vojny) zobrazuje fľaše najlepšieho vína s etiketou nálepkou Chateau Palugyay.

Takisto získavalo renomé aj v zahraničí, kde reprezentovali víno z Uhorska prevažne produkty z Palugyayových pivníc. Maďarský spisovateľ Mór Jókai ocenil víno firmy v budapeštianskom denníku HON 18. mája 1879 vo fejtóne (uverejnený aj v Pressburger Zeitung 20. mája 1879) pekným literárnym jazykom takto: „Kto chce v Uhorsku piť dobré víno pri cestovaní vlakom alebo v hostinci, stačí povedať Chateau Palugyay a môže si byť istý, že si o chvíľu spomenie na nápis na starých poľských pohároch „unus non sufficit". A keď človek cestuje dalej smerom k Varšave alebo Petrohradu a ubytovanie sa mu nebodaj neuspokojí, stačí keď povie Chateau Palugyay, a hneď sa mu bude zdať príjemným. Bezpečné útočisko pri tomto víne nájde v Londýne, ako aj v Berlíne, keď sa preplachtí do New Yorku, keď zíde ďalej do Buenos Aires, všade natrafí na Chateau Palugyay," napísal Mór Jókai a pokračoval anekdotickým príbehom: „Cestovateľ, keď sa bude vracať domov po druhej polovici zemegule, nájde Palugyayho víno aj tam. Spomíname si historku o dvoch pánoch z Uhorska, ktorí si v reštaurácii v Kalkute objednali najlepšie bordeauxské víno a naservírovali im Chateau Palugyay. Anglicky hovoriaci hostinský im vysvetlil geografiu, teda, že Chateau Palugyay je najlepšou lokalitou bordauxského vinohradníckeho regiónu".

Cesta k získaniu veľkého trhu viedla, ako inak, cez štátne objednávky. V roku 1857 uskutočnil prvé dodávky vína pre belgický dvor, v roku 1864 do Mexika. V roku 1865 mu cisár Franz Jozef I. udeľuje titul mexického a kniežaco-nassausského dvorného dodávateľa, v roku 1868 získava titul dvorného dodávateľa arcikniežaťa Jozefa.

prof. Gejza Blaas
(spracované podľa prameňov z archívu rodiny Palugyayovcov)
POKRAČOVANIE NABUDÚCE

História Chateau Palugyay


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?