V dome vraj bývala uhorská kráľovná Mária

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Hlavnom námestí naproti Starej radnici stál pred sto rokmi dvojposchodový meštiansky dom, postavený pravdepodobne na dvoch gotických parcelách. Pôvodný stredoveký dom mohol pochádzať zo 14. storočia, písomne sa spomína v 15. storočí.

V stredoveku býval obydlím rodín významných mešťanov, od 17. storočia bol v rukách šľachtických majiteľov. Nad bránou do domu, ktorá nebola situovaná v strede, ale posunutá mierne naľavo od osi symetrie, sa nachádzal mohutný arkier a nad ním vo výške druhého poschodia otvorený balkón. Horné poschodie bolo pravdepodobne pristavané v 18. storočí. V 19. storočí sa rozšírila romantická legenda, že v dome po bitke pri Moháči (1526) bývala uhorská kráľovná Mária, vdova po Ľudovítovi Jagelovskom. Tá však podľa písomných prameňov bývala v kráľovskom paláci na Hrade.

Zásadnou prestavbou prešiel dom na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov 19. storočia. Vtedy dostala jeho fasáda neorenesančný výzor, ktorý pripomínal vedľajší novopostavený dom na nároží Panskej ulice a Rybárskej brány. Fasáda bola dielom Ignáca Feiglera. Podobnú fasádu zavŕšenú nízkou atikou dostal vtedy aj dom na Ventúrskej ulici 3 (ľavá časť areálu nesprávne označovaného ako Academia Istropolitana). Obe spomenuté fasády už medzičasom zanikli.

Dom na Hlavnom námestí kúpila roku 1893 banková inštitúcia. Možno už vtedy uvažovali so zbúraním stredovekého domu. Zbúrali ho v roku 1905 a vzápätí na jeho mieste vybudovali na toto miesto príliš vysoký palác Eskomptnej banky, ktorý projektoval budapeštiansky architekt Körösy. Prízemie a zvýšené medziposchodie, ktoré slúžili ako bankové priestory, sú riešené veľmi moderne, bez zbytočnej výzdoby na fasáde, v duchu viedenskej architektúry začiatku 20. storočia. Železobetónové stĺpy, obložené ušľachtilým kameňom, nesú štvorpodlažnú fasádu obytnej časti domu. Tá je ozdobená bohatou secesnou ornamentikou. Prepychové bývali až do prestavby v 80. rokoch aj byty v dome, schodište, výťah. Vo vstupnej hale domu sa nachádzala menšia prístenná fontána. V bankovej hale, ktorá sa dnes používa ako reštaurácia a kaviareň, sa čiastočne zachovala pôvodná výzdoba. Za povšimnutie stoja sklenené mozaiky na stĺpoch, ktoré nesú stavbu. Rovnaké použil ten istý projektant na obytnom komplexe „Hernád-udvar“ v Budapešti na ulici Hernád utca neďaleko Východného nádražia (Keleti pályaudvar).

Páčil sa vám článok?