Na Vajanského nábreží stojí český dom

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pôvodní obyvatelia mesta, ktorí nechceli žiť v novo vzniknutom Československu, sa museli v roku 1919 vysťahovať. Boli to najmä občania maďarskej národnosti, väčšina vtedajšej tunajšej inteligencie. Ich miesta neostali dlho prázdne. Prisťahovalo sa sem mnoho nových obyvateľov, zo Slovenska, ale ešte viac z českých krajín. Tí boli obyčajne zvyknutí na iný štandard bývania ako ich predchodcovia. Okrem toho ich bolo stále viac. To bolo dôvodom výstavby veľkých obytných blokov už v prvej polovici 20. rokov.

Na mieste zrušenej Marschallovej továrne na koče, medzi Grösslingovou, dnešnou Tobruckou a dnešným Vajanského nábrežím, vybudovali absolventi pražskej techniky architekti J. Merganc a O. Klimeš rozsiahly komplex bytov situovaných okolo dvoch priestranných vnútorných nádvorí. Stavebný pozemok mal veľmi nepravidelný tvar, preto ho rozdelili na dve proti sebe navzájom šikmo orientované časti. Do komplexu sa dalo vchádzať viacerými vchodmi z priľahlých ulíc. Do nádvorí viedla aj široká vozová brána z rozšíreného priestranstva pri kúpeľoch Grössling. Obytný blok s viacerými nádvoriami bol vtedy v centre Bratislavy novinkou, hoci v Prahe, Viedni či v Budapešti stáli také komplexy už na konci 19. storočia. Objekt dokončili v roku 1926, ako o tom svedčil letopočet na omietke na nádvorí pri Vajanského nábreží. Časť datovacieho nápisu však už odpadla. Vo všetkých bytoch bývali spočiatku obyvatelia českej národnosti, preto bol objekt v rodinách starousadlíkov z blízkych ulíc známy ako „cseh ház“ - „český dom“.

Areál prešiel od svojho vzniku viacerými úpravami, vcelku si však donedávna zachoval pôvodný ráz. Mnohé byty, najmä prízemné, boli medzičasom vyňaté z bytového fondu. Je škoda, že každý majiteľ priestoru môže dnes svoj „majetok“ upravovať, ako sa mu páči, bez ohľadu na spolumajiteľov či na pôvodný projekt. Prejavuje sa to najmä vo výmene okien, ktoré nerešpektujú pôvodné členenie. Majitelia dedičských práv - potomkovia oboch architektov - pritom v Bratislave žijú a súhlas k takýmto zmenám iste nedali.

Páčil sa vám článok?