Vážna hudba prehrala svoj boj s rockom

26.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

V siedmej bééé, ako sme nazývali našu triedu, štrnástej osemročnej, sa v nás prebudil šialený záujem o rockenrol a fotografie Kinga Elvisa Presleyho, ako aj všetky výstrižky zo vzácnych pašovaných časopisov o populárnej hudbe z večera na ráno zdesaťnásobili svoju cenu.

Konjunktúra hrozila krízou, pretože Vlado Suchý z nášho domu, široko-ďaleko známy ako štricák (hoci nič nevyviedol, len sa výstredne obliekal) a znalec rocku si zaviedol súkromnú školu rock and rollu. A rapídne zdvihol ceny. Dnes sa obávam, že kroky, ktoré učili decká zo širokého okolia, majú ďaleko ešte aj od walzu či jiveu, vtedy však mali kurz. Akékoľvek kroky mali kurz. Stačilo, keď sa robili dosť rýchlo.

To Vladeno vedel a vedel to aj Michal Diamant, a keď tí dvaja začali na ulici predvádzať svoje variácie, prestali chodiť aj trolejbusy okolo nemocnice. Vladovi obrázky na stenu rýchlo pribúdali. Keď bola stena plná, dal sa naturálne poplatky speňažovať a nakoniec si kúpil, alebo si dal ušiť, čierne elvisovské nohavice s abnormálne vysokým pásom.

Ako rocková mánia vypukla, tak aj zhasla. Diamant objavil na krátkych vlnách neidentifikovateľnú stanicu, ktorá každý deň popoludní od piatej do siedmej vysielala výlučne tento druh hudby. Nik už netancoval na ulici. Všetci sedeli doma a počúvali škrípuce a prskajúce elektrónkové rádia a učili sa slová, ktoré sem došli až z ďalekej imperialistickej ríše strýčka Sama.

S láskou ku klasickej hudbe som sa musel ukrývať aj pred spolužiakmi, hoci pred príchodom rocku kvitovali, že som si našiel niečo lepšie ako budovateľský žáner. Väčšina triedy verila v krásu skutočnej ľudovky, aj keď to niekedy znamenalo ctiť lokálne odrhovačky.

Toto všetko teraz zapadlo, zvíťazil rock. Tento fakt z dejín hudby odčerpal strane časť síl na boj, čím zrejme len predĺžil agóniu vlády ľudu. Pretože - keď sa dnes obzriem späť - jasne vidím, že všetky sily, ktoré vláda ľudu mala, dala na podkopávanie vlastných pozícií.

- Sú dva druhy Nemcov. Dobrí a východní,- hovoril obuvník Topoľský a to bolo tajomstvo, ktoré sme zdieľali.

Nechápal som, ako to môže tvrdiť, keď bolo všeobecne známe, že jeho právo vlastniť a prevádzkovať šusterskú dielňu je len ocenením jeho zásluh za boj proti fašistom. Obuvník mi to vysvetlil tak, že kým jedni Nemci sa vrhli do obnovy zničeného štátu a chcú vygumovať minulosť, druhí si ponechali nadradenosť, íbrmenšstvo, ale teraz už nie sú nadradení celému svetu, ale len jeho ľudovodemokratickej, poťažne socialistickej, šestine.

Okrem váľača gúľavého a iných kapitol biológie sa do triedneho boja zapojili aj dejiny. Budovanie pokrokového sveta bolo postavené na sektovaní a kategorizovaní. Najlepší vo všetkom bol Sovietsky zväz. V ňom sa napríklad vyrábali najrýchlejšie hodinky a mal aj najväčších trpaslíkov. V druhej kategórii boli ostatné krajiny, s výnimkou východného Nemecka.

Gustav Bartovic
z knihy Na viac hriechov sa už nepamätám... (2002)
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?